Samsung heeft in het derde kwartaal zijn winst zien halveren ten opzichte van een jaar eerder. Met name de afdeling die smartphones en tablets maakt heeft het moeilijk.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf woensdagnacht presenteerde (pdf).

De omzet van Samsung kwam uit op 47,5 biljoen won (35,7 miljard euro), zo'n 20 procent lager dan een jaar eerder. De nettowinst halveerde naar 4,2 biljoen won (3,2 miljard euro).

In de mobiele tak daalde de omzet met 14 procent naar 24,6 biljoen won (18,5 miljard euro), terwijl de operationele winst zelfs met 74 procent kelderde naar 1,75 biljoen won (1,3 miljard euro).

Smartphones

Samsung legt aan investeerders uit dat het aantal verscheepte smartphones wel degelijk is gestegen, maar dat de gemiddelde verkoopprijs is gezakt en dat het aantal verscheepte high-end-producten relatief laag was.

Het aantal verscheepte tablets ging omhoog door de beschikbaarheid van de Galaxy Tab S (review), zo stelt het bedrijf. In het vierde kwartaal denkt Samsung dat er relatief veel smartphones en tablets worden verkocht, zoals altijd het geval is aan het eind van het jaar, maar dat er veel druk op de prijzen blijft staan door hevige concurrentie.

In een gesprek met investeerders gaf Robert Yi, hoofd investeerdersrelaties, toe dat Samsung niet snel genoeg heeft gereageerd op de marktsituatie. Dat meldt persbureau AP. Volgens Yi wil het bedrijf volgend jaar efficiënter te werk gaan. Dat betekent mogelijk dat er minder verschillende Samsung-toestellen zullen verschijnen, maar dat wordt gefocust op een beperktere selectie.

"We zullen ons productportfolio grondig hervormen", zei Kim Hyun-Joon, topbestuurder bij de mobiele afdeling van Samsung.

Tv

Ook op de tv-markt heeft Samsung het moeilijk. De omzet van de consumentenelektronicatak daalde met 11 procent naar 11,6 biljoen won (8,7 miljard euro). Volgens het bedrijf is ook hier de gemiddelde verkoopprijs gedaald, terwijl de kosten van het produceren van televisieschermen juist omhoog zijn gegaan.

Bovendien zijn de verkopen gedaald na een sterke eerste helft van het jaar, die een steun in de rug kreeg door de grote hoeveelheid Zuid-Amerikanen die voor het WK Voetbal een nieuwe televisie kochten.

De gebogen en ultra hd-televisies van Samsung zijn wel in opkomst. Er werden 62 procent meer gebogen tv's verkocht dan een kwartaal eerder, terwijl het aantal verkochte ultra hd-modellen in één kwartaal met 32 procent steeg. Exacte cijfers zijn niet bekend.

De sterkste afdeling van Samsung is de chip- en displayproductie. Daar gingen de omzet en winst licht omhoog door toegenomen vraag. Dat kwam voornamelijk door de extra geheugenchips die Samsung maakte. 

Lees onze reviews van de Galaxy Note 4 en Galaxy Alpha