Melkzuurproducent Corbion voegt twee Amerikaanse fabrieken samen waardoor er één zal worden gesloten. Daardoor gaan tussen nu en 2016 circa 200 banen verloren.

Dat moet 20 miljoen euro aan jaarlijkse kostenbesparingen opleveren, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

De eenmalige kosten die Corbion moet maken voor deze reorganisatie worden ook geschat op 20 miljoen euro. Daarnaast investeert de onderneming 10 miljoen euro in de samenvoeging van de productiefaciliteiten in Totowa en Kansas City, waarbij de laatste komt te vervallen. Mogelijk volgt ook nog een afboeking, aldus het bedrijf.

Strategie

De ingreep maakt deel uit van de aangescherpte strategie die Corbion donderdag ontvouwde. Het bedrijf wil zijn kernactiviteiten, de productie van voedingsingrediënten en biochemische producten, versterken.

Dat moet resulteren in een jaarlijkse omzetgroei tussen de 2 en 4 procent in de jaren tot en met 2018. Tegen die tijd moet de winstmarge (ebitda) boven de 18 procent liggen.

Corbion wil de aandeelhouders laten meeprofiteren van de verbetering van de resultaten. Het keert nu 35 procent van de geschoonde nettowinst uit als dividend, dat kan gaan oplopen tot 45 procent. Daarbij wil het bedrijf volgend jaar 100 miljoen euro verdelen onder zijn aandeelhouders. Meer details daarover volgen in het eerste kwartaal.

'Meer rendement'

De nieuwe strategie die Corbion donderdag ontvouwde, moet leiden tot een hogere vrije kasstroom en hogere rendementen, bij lagere kapitaalinvesteringen. Dat schrijven analisten van Rabobank in een commentaar.

De uitbreidingsplannen zouden volgens Rabo beleggers kunnen afschrikken, maar het bedrijf heeft aangegeven dat het de plannen pas doorzet als het kopers heeft voor minstens een derde van het totale productievolume.

Rabobank verwacht geen substantiële impact van de strategische update op de winstverwachtingen in de markt. De bank zal de eigen prognose voor de nettowinst tegen het licht houden en handhaaft zijn buy-advies met een koersdoel van 16 euro.