Omzetdaling voor Pharming

Pharming heeft de omzet in de eerste 9 maanden van het jaar zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. Dat bleek donderdag uit een tussentijds handelsbericht van het biotechnologiebedrijf.

Pharming boekte een totaalomzet van 3,8 miljoen euro, tegen ruim 5,9 miljoen euro een jaar geleden.

Het bedrijf zag de opbrengsten van zijn product Ruconest uitkomen op 2,2 miljoen euro. Dat was vorig jaar nog 0,6 miljoen euro. De omzet uit licenties nam af tot 1,6 miljoen euro.

Het operationeel verlies nam met 6 miljoen euro toe, tot 9,7 miljoen euro. Dat kwam onder meer doordat Pharming vorig jaar een mijlpaalbetaling ontving, de kosten dit jaar toenamen en het bedrijf 0,5 miljoen euro moest afboeken op voorraden. Onder de streep hield Pharming een verlies over van 18,9 miljoen euro.

Gezond

Pharming moet in een paar jaar winstgevend kunnen zijn. De balans van Pharming is gezond en de te verwachten inkomsten uit mijlpaalbetalingen en productverkopen zullen daartoe leiden, aldus KBC donderdag in een reactie op de kwartaalupdate van het biotechnologiebedrijf.

De verlaging van de omzetprognose voor Ruconest-verkopen dit jaar, toont volgens de marktvorsers wel aan dat het product het in Europa moeilijk heeft. ''Maar in onze ogen is deze verlaging van de omzetprognose niet materieel, omdat de Amerikaanse markt veel lucratiever is''.

De lancering van Ruconest in de Verenigde Staten ligt op koers, aldus KBC.

De bank hanteert een buy-advies op Pharming, dat donderdag omstreeks 9.30 uur 4,4 procent lager staat op 0,39 euro.

Lees meer over:
Tip de redactie