Grontmij verbetert winstgevendheid

Ingenieursbureau Grontmij heeft in het derde kwartaal de winstmarge flink verbeterd ten opzichte van een jaar eerder. 

Het bedrijf wist daardoor een hogere winst te behalen op een lagere omzet, zo blijkt uit cijfers die Grontmij donderdag naar buiten bracht.

Het bedrijfsresultaat (ebita) exclusief bijzondere posten steeg naar 4,8 miljoen euro, van 1,9 miljoen euro een jaar eerder. 

De omzet kwam uit op 154,4 miljoen euro, tegen 161,6 miljoen euro in het derde kwartaal van 2013, onder meer door druk van de zwakkere markt in Zweden. Grontmij verbeterde de operationele winstmarge naar 3,1 procent, van 1,2 procent vorig jaar. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan kostenbesparingen bij de Nederlandse activiteiten.

Grontmij gaf verder aan dat de verkoop van de Franse activiteiten op koers ligt en dat er in september biedingen zijn ontvangen van financiële en strategische partijen. Ook het kostenbesparingsprogramma Back on Track gaat volgens plan, aldus Grontmij.

Boven verwachting'

De resultaten van Grontmij waren beter dan verwacht, maar de hogere schuld is wel wat tegenvallend. Dat schrijft Rabobank in een reactie op de publicatie van de resultaten van het advies- en ingenieursbureau donderdag.

Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 4,8 miljoen euro, wat volgens Rabo duidelijk beter is dan de consensus van 3,5 miljoen euro. De winstmarge verbeterde naar 3,1 procent, van 1,2 procent een jaar eerder. Daarmee ligt Grontmij weer op koers met zijn strategische doelstellingen voor de margeverbetering, na een teleurstellende daling van de marge in het tweede kwartaal, aldus Rabo.

De schuld steeg echter naar 86,9 miljoen euro, van 67,4 miljoen euro in het voorgaande kwartaal. Dat was volgens Rabo het gevolg van een flink hoger werkkapitaal. Hier spreekt Rabo van een teleurstelling.

Franse activiteiten

Verder gaf Rabo aan dat het verwacht dat de verkoop van de Franse activiteiten voor het einde van dit jaar zal worden afgerond.

Het advies voor Grontmij is buy.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie