ASMI gaat aandelen inkopen

ASM International (ASMI) gaat voor 100 miljoen euro eigen aandelen inkopen in de periode 2014-2015. Dat maakte de toeleverancier aan de chipindustrie donderdag bekend bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal.

Het bedrijf zag in de afgelopen periode de omzet met 18 procent afnemen ten opzichte van het tweede kwartaal, tot 122,2 miljoen euro. ASMI gaf bij de tweedekwartaalcijfers al aan dat de omzet in het derde kwartaal met ''sterke dubbele cijfers'' zou dalen. Op jaarbasis was er sprake van een toename van de opbrengsten met 5 procent. De bruto-marge kwam uit op 43,2 procent.

De orderinstroom was in het derde kwartaal veel beter dan voorzien. ASMI rekende op ongeveer hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal, maar zag het aantal nieuwe orders met 31 procent groeien tot 156,2 miljoen euro. Dat kwam onder meer door specifieke opdrachten voor ALD- en PEALD-producten, die eerder binnen kwamen dan voorzien.

Bruto-marge

De genormaliseerde winst van ASMI steeg van 40,1 miljoen euro in het tweede kwartaal naar 60,2 miljoen euro. Topman Chuck del Prado van ASMI wees in een toelichting specifiek naar de bruto-marge. Die bleef volgens hem ondanks een lager omzetniveau sterk.

Voor het vierde kwartaal voorziet ASMI een vlakke tot enkelcijferige groei van de omzet, waarbij de nieuwe orders zich in een bandbreedte van 130 tot 150 miljoen euro zullen bevinden. Dat zou het aantal orders in de tweede helft van het jaar op ongeveer hetzelfde niveau brengen als de eerste helft.

Positief

ASMI leverde een stroom aan positief nieuws. Dat constateren analisten van Rabobank donderdag in een reactie.

De marktvorsers spreken van een ''ongelofelijk positieve combinatie van resultaten'' en de onverwachte aankondiging van een aandeleninkoop met een omvang van 100 miljoen euro.

''Daarmee keert ASMI eindelijk het teveel aan contanten uit aan zijn aandeelhouders. Wij verwelkomen deze stap'', aldus Rabobank.

Rabobank verwacht dat het aandeel ISMI donderdag een dubbelcijferige koerswinst zal laten zien. Het aandeel, waarop de bank een buy-advies heeft, noteerde omstreeks 9.15 uur 8 procent in de plus op 30,24 euro.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie