Fugro wacht op betere tijden

Fugro heeft het moeilijk in de voor het bedrijf zo belangrijke olie- en gasmarkt, maar verwacht dat de opdrachten vanuit die sector op den duur weer aantrekken.

Dat zegt bestuursvoorzitter Paul van Riel woensdag tijdens een beleggersbijeenkomst in Londen.

De bodemonderzoeker wordt vooral geraakt bij zijn diensten in de fase voor definitieve investeringsbeslissingen door energieconcerns. Die beslissingen worden steeds vaker uitgesteld, mede door de daling van de olieprijzen. ''Als klanten op het laatste moment hun opdracht intrekken, dan kunnen we ons klaarstaande materieel niet 1, 2, 3 overhevelen naar een andere klus'', schetste Van Riel.

De topman zei meerdere keren ontevreden te zijn over de resultaten in het derde kwartaal. Vooral de daling van de marge was ''onacceptabel''.

Om Fugro weer op koers te krijgen grijpt het met name bij de onderdelen van de divisie Geoscience in. Van Riel bestempelde de duur en de omvang van de verliezen bij Seabed Geosolutions, dat deel uitmaakt van de divisie, een grote bron van zorg. De omvang van het verlies werd overigens niet uit de doeken gedaan.

Winstwaarschuwing

De ingrepen leiden tot een afschrijving van 200 tot 250 miljoen euro bovenop een afboeking van bijna 350 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar.

Fugro gaf een winstwaarschuwing door de prognoses voor de marges op de middellange termijn te verlagen. De marge voor Fugro als geheel zal in de jaren tot 2017 uitkomen tussen 8 en 12 procent, waar vorig jaar nog een verwachting van circa 15 procent stond.

Ook de verwachtingen voor de marge per activiteit werden flink verlaagd. Daarbij zal het rendement op geïnvesteerd vermogen een stuk lager uitvallen dan voorzien, op 8 à 12 procent in plaats van de vorig jaar aangegeven 14 procent.

Kostenplaatje

Van Riel baseerde zijn visie dat de markt op den duur zal aantrekken op een kostenplaatje dat de Noorse marktonderzoeker Rystad Energy onlangs samenstelde. Daaruit bleek dat het winnen van olie- en gas in (ultra)diep water en op land goedkoper is dan de winning van schaliegas in de VS. In de toekomst zal een aanzienlijke hoeveelheid olie- en gas gewonnen worden in (ultra)diep water.

De bijdrage aan de omzet uit opdrachten van staatsoliemaatschappijen, momenteel 22 procent, is volgens Van Riel ''redelijk veilig'', vooral dankzij aanhoudende investeringen bij dergelijke concerns in het Midden-Oosten, Mexico en Brazilië.

Het zwarte goud verliest glans voor Fugro

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie