Air France-KLM hecht nog altijd veel waarde aan de samenwerking met de Italiaanse branchegenoot Alitalia. Dat zei financieel directeur Pierre-François Riolacci woensdag in een toelichting op de kwartaalcijfers van de luchtvaartonderneming.

Air France-KLM nam in 2009 een belang van 25 procent in het toen al zieltogende Alitalia. Sindsdien is het Italiaanse bedrijf alleen maar verder in moeilijkheden geraakt.

Toen het vorig jaar de bestaande aandeelhouders om een nieuwe investering vroeg, gaf Air France-KLM niet thuis. Het belang verwaterde daardoor tot iets meer dan 7 procent.

Inmiddels heeft Alitalia overeenstemming bereikt met Etihad over een kapitaalinjectie.

De Arabische samenwerkingspartner van Air France-KLM krijgt daarmee bijna de helft van de aandelen in handen. Voor Air France-KLM resteert een belang van minder dan 1 procent, zei Riolacci.

Geld verloren

Air France-KLM heeft de waarde van zijn belang vorig jaar al volledig afgeschreven. ''Wij hebben veel geld verloren aan onze investering in Alitalia'', erkende Riolacci. ''Maar we hebben ook veel geld verdiend aan onze samenwerking mét Alitalia.''

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij is nog altijd een waardevolle partner, en kan dat ook na de gedeeltelijke overname door Etihad blijven, benadrukte Riolacci. Daarom is het volgens hem in het belang van Air France-KLM dat de samenwerking tussen Etihad en Alitalia slaagt.