Het Franse olieconcern Total heeft zijn winst in het derde kwartaal vrijwel op het niveau van een jaar eerder weten te houden.

Het bedrijf compenseerde lagere olieprijzen met kostenbesparingen en de verkoop van onderdelen, zo blijkt uit de woensdag gepresenteerde resultaten.

Total boekte een winst van 3,56 miljard dollar (2,8 miljard euro), tegen 3,63 miljard dollar een jaar eerder. Analisten rekenden in doorsnee op een winstdaling tot 3,26 miljard dollar.

De productie daalde met 8 procent tot meer dan 2,1 miljoen vaten per dag.

Prijsdaling

Brentolie kostte in het derde kwartaal gemiddeld 103,46 dollar per vat, 5,6 procent minder dan een jaar eerder. In oktober zette de daling flink door, waarbij met 82,60 dollar per vat op 16 oktober de laagste prijs in bijna 4 jaar werd aangetikt.

De kersverse bestuursvoorzitter Patrick Pouyanné, die het stokje overnam van de vorige week overleden Christophe de Margerie, houdt vast aan het beleid van zijn voorganger.

Het bedrijf mikt onder meer op een productieniveau van 2,3 miljoen vaten per dag in 2015 en gaat door met het afstoten van onderdelen.

Verkopen

Financieel directeur Patrick de la Chevardière zei in een toelichting dat het doel om in de periode 2012 tot en met 2014 voor 15 à 20 miljard dollar aan onderdelen te verkopen, bereikt zal worden. In de jaren tot en met 2017 staat de verkoop van nog eens 10 miljard dollar op stapel.

Eerder deze maand maakte Total al bekend dat de raffinagemarge in het derde kwartaal flink is verbeterd, van 10,60 dollar per ton tot 29,90 dollar per ton.

Total is met acht raffinages de grootste speler in deze markt in Europa en zuchtte de afgelopen jaren onder een flinke overcapaciteit en een sterke daling van de vraag in dit segment.

Total is het tweede grote olieconcern dat zijn derdekwartaalcijfers presenteerde na BP op dinsdag. Shell, de nummer 1 in Europa, volgt donderdag.