De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag aan het slot van de handelsdag een wisselend beeld zien.

Op het Damrak ging Fugro in de uitverkoop na een zeer teleurstellend kwartaalbericht.

De AEX-index in Amsterdam eindigde licht lager op 401,10 punten. De MidKap zakte 0,3 procent naar 591,28 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 0,8 procent, maar Parijs moest wat inleveren.

In de AEX ging het aandeel Fugro 26,6 procent onderuit. De bodemonderzoeker zucht onder een snel verslechterende olie- en gasmarkt en grijpt daarom in. Het bedrijf ziet bovendien af van de uitkering van dividend dit jaar.

Ook Air France-KLM gaat verder ingrijpen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie probeert de financiële gevolgen van de pilotenstaking te beperken. Massale ontslagen zijn volgens het bedrijf echter niet aan de orde. Het aandeel ging in de MidKap 0,8 procent omlaag.

TomTom

TomTom daalde 4,5 procent na een kwartaalbericht. Het besluit van de navigatiedienstverlener om voorlopig geen dividend uit te keren, viel daarbij vooral tegen. Medisch toeleverancier Arseus leverde ruim 12 procent in na een adviesverlaging.

In Parijs verloor chipfabrikant STMicroelectronics 10 procent na een omzetwaarschuwing. Het Franse olieconcern Total ging 2 procent omhoog dankzij meevallende kwartaalcijfers.

TUI Travel

TUI steeg in Frankfurt 4,4 procent nadat de aandeelhouders van TUI Travel akkoord gingen met een fusie van de twee bedrijven. TUI Travel won in Londen 3,3 procent.

In Milaan steeg het Italiaans-Amerikaanse autoconcern Fiat Chrysler bijna 13 procent. Het fusiebedrijf liet weten dat de sportautodivisie Ferrari zal worden afgesplitst in een aparte onderneming die een beursnotering krijgt in Europa en de Verenigde Staten.

De euro noteerde op 1,2753 dollar, tegen 1,2740 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 82,49 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 87,40 dollar per vat.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen