Topman BinckBank vertrekt

De bestuursvoorzitter van BinckBank, Koen Beentjes, treedt per 1 januari terug. Dat maakte de onlinebroker woensdag bekend.

De 53-jarige Beentjes werd in 2009 als topman van BinckBank benoemd. Onder zijn leiding bracht het bedrijf recent meer focus aan in zijn retailactiviteiten.

Binck maakt zich daardoor naar eigen zeggen op voor ''een nieuwe fase, waaraan een nieuwe voorzitter leiding zal geven''. Dat besluit is volgens het bedrijf ''in goed onderling overleg'' genomen.

De raad van commissarissen beraadt zich op de toekomstige, definitieve invulling van het bestuur. Voorlopig draagt Beentjes zijn taken over aan de twee andere bestuurders, Vincent Germyns en Evert-Jan Kooistra. Germyns neemt daarbij tijdelijk de voorzittersrol op zich.

Uitdagingen

De nieuwe topman van BinckBank krijgt met een aantal flinke uitdagingen te maken. Dat stelde analist Albert Ploegh van ING woensdag, in een reactie op de aankondiging van het vertrek van Beentjes.

De opvolger van Beentjes moet het marktaandeel en de winstgevendheid van Binck verdedigen in de Nederlandse en Belgische brokermarkt, besluiten nemen over de internationale expansie en moet kritisch op de kosten letten.

De belangrijkste prioriteit is volgens Ploegh echter de groei van Alex Vermogensbeheer. Die is van essentieel belang voor de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf.

De recente zwakke resultaten van Alex zijn volgens ING dan ook teleurstellend. Veel verbetering kan op dat vlak volgens de bank de komende tijd niet worden verwacht.

Tegenwind

Zonder substantiële groei in vermogensbeheer moet Binck de komende jaren zien uit te breiden in de onlinebrokermarkt, vooral bij aanhoudende tegenwind van de lage rente en de aanhoudende druk op de kosten. Op basis van het huidige aantal transacties van retailklanten dreigen de kosten onhoudbaar te worden, stelt Ploegh.

Gezien de noodzakelijke strategische keuzes, is het volgens de analist logisch dat er behoefte is aan een nieuwe voorzitter.

ING hanteert een koopadvies voor het aandeel BinckBank. Dat stond woensdag om 10.25 uur 1,7 procent in de min op 7,72 euro.

Lees meer over:
Tip de redactie