Het zwarte goud verliest glans voor Fugro

Bodemonderzoeker Fugro zucht onder een snel verslechterende olie- en gasmarkt en grijpt daarom in. Het bedrijf maakte woensdag bekend vooral het onderdeel Geoscience, dat potentiële wingebieden in kaart brengt, onder handen te nemen.

Vanwege de slechte resultaten ziet Fugro bovendien af van de uitkering van dividend dit jaar.

De diensten aan de olie- en gasmarkt zijn goed voor het leeuwendeel van de omzet van de onderneming uit Leidschendam.

Door de daling van de olieprijs stellen steeds meer olie- en gasbedrijven hun investeringen uit, waardoor er minder werk is voor Fugro. Het orderboek groeit dan ook niet meer, maar stabiliseerde aan het eind van het derde kwartaal op 1,7 miljard euro.

Fugro schreef in de eerste helft van dit jaar al voor bijna 350 miljoen euro af. Daar komt nog eens 200 tot 250 miljoen euro bij, vooral met betrekking tot Geoscience.

Aanhoudende verliezen

Fugro rekent binnen deze divisie op aanhoudende verliezen bij het onderdeel Seabed Geosolutions, een samenwerkingsverband met de Franse branchegenoot CGG. Fugro richt zich volledig op het herstel van het onderdeel en bekijkt daarnaast alle strategische alternatieven.

Volgens het Leidschendamse bedrijf zijn de vooruitzichten voor zijn diensten op de lange termijn gunstig, maar voor de middellange termijn ''uitdagend''.

Naast het inhouden van het dividend, mede bedoeld om de balans te versterken, gaat Fugro zich richten op een verbetering van de winstmarge met 5 à 6 procentpunten in de komende 2 jaar.

Investeringen

Het bedrijf verlaagde het budget voor vervangingsinvesteringen en overnames met 125 à 225 miljoen euro op jaarbasis.

Binnen alle divisies verandert wel wat in het kader van ''de nieuwe realiteit in de olie- en gasmarkt''. Zo wordt het aantal schepen bij Geotechnical verkleind en wordt het verzorgen van vluchten bij het onderdeel Survey uitbesteed. Deze twee divisies bieden Fugro ''nog altijd een solide basis''.

'Opnieuw teleurstellend'

Fugro heeft opnieuw teleurgesteld, met een forse winstwaarschuwing en tegenvallende doelstellingen. Dat stelde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen in reactie op de kwartaalcijfers.

Versteeg wees erop dat Fugro voor 2014 nog slechts rekent op een 'mid single digit'- verbetering van de ebitmarge bij Geotechnical, Survey en Seabed samen, waar eerst nog op een verbetering van meer dan 10 procent werd gerekend.

Verder stond het bericht van de bodemonderzoeker volgens hem ''bol van de vaagheden''.

Gissen

De doelstellingen die het bedrijf stelt noemde hij teleurstellend, mede omdat onduidelijk is waar de geprojecteerde verbetering vandaan moet komen. ''Het blijft gissen'', concludeerde de analist.

Versteeg houdt er rekening mee dat de beloofde 'turnaround' bij Seabed Geosolutions kan uitmonden in een verkoop van onderdelen. Maar dat is onder de huidige omstandigheden ook geen zeer aantrekkelijke optie.

De berichten van de bodemonderzoeker vielen slecht op het Damrak. Vlak na de opening stond het aandeel Fugro 18 procent in de min op 16,10 euro.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie