Financieel topman Theo Strijbos legt zijn taken bij Macintosh per 1 november neer. Hij vertrekt bij het bedrijf op 1 mei 2015, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Jeroen Seyger zal op interim-basis de taken van Strijbos overnemen. Macintosh gaf geen reden voor het vertrek van de bestuurder.

Het winkelbedrijf maakte woensdag ook kwartaalcijfers bekend. Macintosh heeft de omzet van zijn kernactiviteiten vorig kwartaal weten te verhogen. Door de extra kosten die dat met zich meebracht kwam het operationeel verlies echter hoger uit dan een jaar eerder.

Macintosh meldde woensdag een totale omzet van 223,7 miljoen euro over het derde kwartaal. Dat was 5 procent meer dan een jaar eerder.

Het operationeel verlies (ebit) nam licht toe, van 3,1 tot 3,2 miljoen euro. Daarbij steeg de omzet van de kernactiviteiten met 6 procent, terwijl het verlies daar opliep van 2,8 tot 3,2 miljoen euro.

Topman Kurt Staelens wees erop dat Macintosh erin is geslaagd het marktaandeel van de modewinkels ''structureel'' op een hoger niveau te krijgen. De prioriteit ligt nu bij het rendabel maken van die extra omzet.

'Marges zwak'

Macintosh presenteerde gemengde resultaten over het derde kwartaal. De omzet ontwikkelde zich goed, maar de marges waren zwak. Dat stelde ING woensdag in reactie op de cijfers van de detailhandelaar.

ING lichtte Online Fashion uit als succes voor het bedrijf. De omzet bij het onderdeel steeg met bijna 30 procent ''hetgeen aantoont dat de inspanningen en investeringen in online/multi-channel strategieën vruchten afwerpt'', aldus de bank.

De marktvorsers concludeerden ook dat Macintosh een ''moedige'' uitspraak deed door te stellen dat de omzetgroei in de eerste 9 maanden onder normale omstandigheden zou hebben geleid tot een 12 miljoen euro hoger bedrijfsresultaat (ebit).

Buitengewone kosten

De daadwerkelijke toename was slechts 900.000 euro. Macintosh verklaarde het verschil aan de hand van ''buitengewone kosten'', voor onder meer voorraadbeheer, marketing en IT.

De bank heeft een koopadvies en een koersdoel van 9,50 euro. Om 10.02 uur noteerde Macintosh 0,4 procent in de min op 4,98 euro.