Overtuigende winsten op Wall Street

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten boekten dinsdag overtuigende winsten.

Beleggers verwerkten opnieuw een stroom resultaten van bedrijven, maar keken vooral uit naar de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, die woensdag bekend worden gemaakt.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent in de plus op 17.005,75 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 1,2 procent bij en eindigde op 1985,05 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,8 procent tot 4564,29 punten.

De markt hoopt woensdag uit het Fed-besluit meer informatie te verkrijgen over de rentevooruitzichten. Het stimuleringsbeleid van de Fed loopt normaal gesproken deze maand op zijn einde, maar met een lage rente kan de centrale bank nog geruime tijd de economie blijven ondersteunen.

Caterpillar 

Caterpillar was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. De fabrikant van zware machines voor onder meer de industrie, land- en mijnbouw werd 2,7 procent meer waard. Industrieel concern United Technologies volgde met een koerswinst van 2 procent.

Merck stond onderaan de Dow met een verlies van 1,1 procent. Een dag eerder verloor de farmaceut ook al 2 procent na een omzetwaarschuwing. Branchegenoot Pfizer verlaagde dinsdag eveneens de omzetverwachting voor dit jaar en bleef met een winst van 0,2 procent dan ook ver achter bij het gemiddelde in de markt.

Whirlpool 

Whirlpool was een opvallende stijger. De fabrikant van onder meer wasmachines, koelkasten en magnetrons kwam met licht tegenvallende kwartaalcijfers en verlaagde bovendien voor de tweede keer dit jaar de winstverwachting. Het aandeel won desondanks bijna 7 procent.

Twitter werd wel hard afgestraft voor de tegenvallende cijfers waarmee het maandagavond nabeurs maar buiten kwam. Waar de financiële resultaten redelijk aan de verwachtingen voldeden, stelde de groei van het aantal actieve twitteraars teleur. Het aandeel zakte bijna 10 procent.

De euro stond op 1,2740 dollar, net als aan het einde van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 81,26 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder en en kostte 85,96 dollar per vat.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen

Lees meer over:
Tip de redactie