Sterker dan verwachte resultaten van enkele grote, toonaangevende bedrijven zorgden dinsdag voor sterke koerswinsten op veel Europese aandelenmarkten.

In Amsterdam behoorde KPN tot de uitblinkers, hoewel het telecombedrijf over het derde kwartaal een verlies onder de moest incasseren.

Op het Damrak sloot de toonaangevende AEX-index met een winst van 1,6 procent op 401,26 punten, terwijl de MidKap 1,2 procent steeg tot 593,03 punten.

Ook in Frankfurt was de stemming opperbest; de DAX kreeg er 1,9 procent bij. De winsten in Londen en Parijs bleven beperkt tot 0,6 en 0,4 procent.

De hoofdgraadmeters in Madrid en Milaan gingen meer dan 2 procent hoger de handel uit.

KPN

KPN dook in het derde kwartaal in de rode cijfers door een afschrijving op het belang in glasvezeldochter Reggefiber. Aanhoudende prijsdruk leidde bovendien tot weer een daling van de omzet.

De resultaten waren desondanks beter dan verwacht, en tonen volgens analisten van Rabobank de eerste tekenen van de door topman Eelco Blok beloofde stabilisatie. Het aandeel won 4,6 procent.

Na KPN waren staalfabrikant ArcelorMittal en supermarktconcern Ahold de sterkste stijgers in de AEX met winsten van 4 procent en hoger.

De grote verliezer bij de hoofdfondsen was specialist op het gebied van digitale beveiliging Gemalto met een min van 2 procent. Pakketbezorger TNT leverde 0,3 procent in.

UBS

UBS won 5,8 procent in Zürich. De grootste bank van Zwitserland boekte meer winst ondanks hoge lasten wegens diverse rechtszaken.

Ook de kwartaalcijfers van de Zwitserse medicijnenfabrikant Novartis (plus 1,8 procent) vielen in goede aarde. De Franse concurrent Sanofi ging daarentegen ruim 10 procent onderuit in Parijs na tegenvallende omzetcijfers.

Lloyds zakte in Londen 2,4 procent. De Britse bank bevestigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers de komende 3 jaar zo'n 9000 banen te schrappen.

De enorme reorganisatie lekte vorige week al uit. Branchegenoot Standard Chartered verloor bijna 9 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

Valuta

Op de valutamarkt stond de euro op 1,2740 dollar, tegen 1,2715 dollar aan het eind van de beurshandel op maandag. 

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond nagenoeg vlak op 81,00 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder en en kostte 85,88 dollar per vat.

Bekijk de laatste AEX-koersen | Bekijk de laatste Midkap-koersen