UBS, de grootste bank van Zwitserland, heeft in het derde kwartaal de winst zien stijgen, ondanks 1,8 miljard frank (1,5 miljard euro) aan juridische lasten die het concern in de boeken moest zetten. 

Dat blijkt uit de cijfers die UBS dinsdag naar buiten bracht.

De nettowinst kwam uit op 762 miljoen frank, tegen 577 miljoen frank een jaar eerder. De gemiddelde verwachting van analisten lag op 804 miljoen frank. Vorige maand liet UBS weten dat gesprekken zijn begonnen met toezichthouders over een schikking in de zaak rond het vermeende manipuleren van wisselkoersen.

UBS zou één van zes grote banken zijn die onderhandelingen voeren met de Britse financiële waakhond FCA over een schikking. Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie zou praten met UBS over een regeling.

Beschuldigingen 

Verder wordt UBS in Frankrijk en België verdacht van betrokkenheid bij belastingontduiking door klanten.

UBS moest een borgsom betalen van 1,1 miljard euro aan een Franse rechtbank en dreigt in Frankrijk een boete te krijgen van 4,9 miljard euro. UBS heeft gezegd dat de beschuldigingen ongegrond zijn.

Liborfraude

UBS kreeg in december 2012 voor het manipuleren van het interbancaire rentetarief Libor een boete van 1,4 miljard frank. Sinds 2012 is de bank omgerekend ruim 2,8 miljard euro kwijt geweest aan boetes en schikkingen. ''We houden ons actief bezig met juridische zaken en regelgeving'', aldus topman Sergio Ermotti in een verklaring bij de cijfers.

De bank liet verder weten volgend jaar ongeveer 1,5 miljard frank aan herstructureringskosten te zullen maken en circa 1 miljard frank in 2016. In 2017 moeten de reorganisatielasten dalen tot 500 miljoen frank, aldus UBS. Het financiële concern mikt op een jaarlijkse kostenbesparing van 2,1 miljard frank.