De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft een brief met vragen gestuurd aan het bestuur van diervoederproducent Nutreco. 

De organisatie wil antwoord op vragen rondom het overnamebod van 40 euro per aandeel, dat handelsconglomeraat SHV onlangs deed en werd omarmd door het bestuur.

De VEB is ''verrast'' door de snelheid waarmee Nutreco zich achter het bod schaarde.

De beleggersclub wil onder meer weten hoe een scenario waarop Nutreco alleen verder gaat (stand alone) zich verhoudt tot het overnamebod.

Ook wil de VEB antwoord op de vraag of de steun is ingegeven door de overtuiging van het bedrijf dat het, wanneer het zelfstandig verder gaat, geen aandeelhouderswaarde op lange termijn kan realiseren.

Marktverkenning 

Verder wijst de VEB er op dat vanuit strategisch perspectief de voorgenomen overname vragen oproept. ''Waarom hebben de raad van bestuur en de raad van commissarissen afgezien van een marktverkenning naar mogelijke andere geïnteresseerde partijen?''

Daarbij stelt de VEB dat Nutreco tijdens een op 20 oktober gehouden analistenbijeenkomst heeft aangegeven niet actief op zoek te zijn gegaan naar andere potentiële bieders en geen formeel biedingsproces heeft gestart.