Air France-KLM heeft naar verwachting een zwak derde kwartaal achter de rug. De Franse tak van het luchtvaartbedrijf draaide vorige maand twee weken lang op halve kracht als gevolg van een pilotenstaking.

Eerder al liet Air France-KLM weten dat dit de operationele winst in de voorbije periode met naar schatting 320 tot 350 miljoen euro heeft gedrukt.

Het derde kwartaal is doorgaans de meest winstgevende periode in het jaar voor luchtvaartmaatschappijen.

Vorig jaar behaalde Air France-KLM in de maanden juli tot en met september nog een operationele winst van 634 miljoen euro, maar dat is dit jaar naar verwachting ruimschoots gehalveerd tot 299 miljoen euro, zo blijkt uit een consensus die het bedrijf zelf heeft samengesteld op basis van de prognoses van tien analisten.

De omzet wordt in doorsnee geraamd op 6,76 miljard euro. In het derde kwartaal van 2013 boekte Air France-KLM nog 7,21 miljard euro aan opbrengsten.

Winst

Onder de streep resteert naar verwachting 127 miljoen euro. Een jaar eerder kwam de nettowinst op 144 miljoen euro, na aftrek van een afschrijving van 137 miljoen euro op het belang in Alitalia en 216 miljoen euro aan reorganisatielasten.

De verlammende pilotenstaking was een reactie op de nieuwe strategie die Air France-KLM op 11 september ontvouwde. Daarin zou budgetdochter Transavia ruim baan krijgen om te groeien, ook buiten de thuismarkten Frankrijk en Nederland.

De vliegeniers vreesden dat daardoor werkgelegenheid uit Frankrijk zou wegvloeien naar landen waar personeel goedkoper en tegen flexibelere voorwaarden kan worden ingehuurd.

Van tafel

Onder druk van de piloten heeft Air France-KLM het plan op het Transavia-concept in heel Europa uit te rollen, definitief van tafel gehaald.

In plaats daarvan wordt Transavia in Frankrijk sneller en verder uitgebreid dan aanvankelijk met de Franse bonden was afgesproken.

Half miljard

Over heel 2014 loopt de schade als gevolg van de staking naar verwachting op tot circa een half miljard euro. Dat komt doordat ook de boekingen voor de komende maanden achter zijn komen te lopen.

Analisten vragen zich met name af of Air France-KLM na zo'n fikse kostenpost nog wel in staat is de beloofde schuldenafbouw in de periode tot en met 2015 waar te maken. Air France-KLM opent woensdag voorbeurs de boeken.