Wall Street begint week rustig

De beursgraadmeters in New York kwamen maandag nauwelijks in beweging. Beleggers deden het rustig aan na de sterke koerswinsten van vorige week.

De dalende olieprijs zette aandelen van grondstoffenbedrijven op verlies, terwijl verder vooral wordt gewacht op de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve later deze week.

De Dow-Jonesindex eindigde met een winst van 0,1 procent op 16.817,94 punten.

De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 1.961,63 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent naar 4.485,93 punten.

Olieprijs

De olieprijs ging stevig op en neer op de eerste handelsdag van de week. Bij het slot van de beurzen kostte een vat Amerikaanse olie met 80,73 dollar 0,4 procent minder dan voor het weekeinde, maar eerder op de dag zakte de prijs circa 2 procent.

Olieconcerns Chevron en Exxon Mobil, die de olieprijs de afgelopen maanden al stevig hebben zien dalen, stonden in de onderste regionen van de Dow Jones, met minnen van 0,8 procent. Aan de oliesector gerelateerde bedrijven als Newfield Exploration en Halliburton verloren bijna 5 en ruim 6 procent.

Merck

Farmaceut Merck werd 2 procent minder waard en stond daarmee onderaan de Dow. Het bedrijf overtrof met zijn kwartaalwinst de verwachtingen van analisten, maar schroefde tegelijkertijd zijn omzetverwachting voor dit jaar terug.

Telecombedrijf Verizon voerde de Dow Jones aan met een winst van 1,3 procent. Branchegenoot AT&T won 0,7 procent. Ook de producent van consumentengoederen Procter & Gamble en verzekeraar Travellers deden het goed met een winst van circa 1 procent.

Fed

In de markt wordt uitgekeken naar de uitkomst van de bijeenkomsten van de Fed, woensdag. Daarbij wordt de opkoop van obligaties door de centrale bank, bedoeld om de economie te stimuleren, naar verwachting beëindigd. De meeste aandacht gaat echter uit naar aanwijzingen voor het moment waarop de zeer lage rente in de VS wordt verhoogd.

De euro was maandagavond 1,2705 dollar waard, tegen 1,2715 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie