De Canadese farmaceut Valeant is bereid om zijn overnamebod op de Amerikaanse botox-producent Allergan te verhogen. Dat maakte Valeant, dat samen met hedgefondsmanager Bill Ackman optrekt, maandag bekend.

Allergan heeft alle avances van Valeant en Ackman tot dusver afgewezen en klaagde zijn belagers zelfs aan.

Valeant stelde in een brief aan het bestuur van Allergan bereid te zijn om het bod danwel de waarde voor de aandeelhouders te verhogen tot minimaal 200 dollar per aandeel.

Het bod van Valeant op Allergan was 72 dollar per aandeel in contanten en 0,83 aandelen Valeant. De gecombineerde waarde, zo'n 179 dollar per aandeel, geeft Allergan een marktwaarde van circa 54 miljard dollar.

Koersstijging

De koers van Allergan is opgelopen tot ruim 184 dollar. Volgens topman Michael Pearson van Valeant zou de koers niet in de buurt van die waardering zijn gekomen zonder zijn overnamebod.

Hij merkte op dat een aandeel Valeant aan het begin van het jaar 110 dollar waard was en 117 dollar vlak voordat Valeant zijn bod lanceerde.

Allergan maakte maandag zijn derdekwartaalcijfers bekend. De omzet van het concern steeg met ruim 17 procent tot 1,8 miljard dollar, waarvan bijna een derde uit de verkoop van botox.

De nettowinst steeg van 227,5 miljoen tot 312,5 miljoen dollar. Voor het vierde kwartaal rekent het bedrijf op een omzet van 1,84 à 1,92 miljard dollar en voor heel 2014 op een omzet van 7,08 tot 7,16 miljard dollar.