De aandelen van Italiaanse banken die faalden voor de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB), duiken maandag in het rood. 

Het aandeel van Monte dei Paschi di Siena, de derde bank van Italië, stond aan het eind van de ochtend ruim 17 procent in de min.

De bank, opgericht in 1472 en daarmee de oudste bank ter wereld, heeft volgens de uitkomst van de stresstest een kapitaaltekort van 2,1 miljard euro.

Monte dei Paschi presteert daarmee het slechtst van de 130 geteste banken in de eurozone en krijgt negen maanden om orde op zaken te stellen.

Ook Banca Carige staat met een min van ruim 15 procent flink in de min. De Italiaanse bank moet van de ECB minstens 800 miljoen euro vers kapitaal ophalen. Banca Popolare di Milano en Banca Popolare di Vicenza moeten beide 200 miljoen euro ophalen.

Stresstest

Zondag werd bekend dat er in Europa 25 banken niet zijn geslaagd voor de onderzoeken van de ECB. Hiervan moeten nog dertien instellingen extra kapitaal ophalen.

In totaal moeten vier Italiaanse banken kapitaal aantrekken. Verder blijken nog een Oostenrijkse, een Cypriotische, twee Griekse, een Ierse, een Portugese en twee Sloveense banken geld tekort te komen.

Ook de Belgische bank Dexia komt geld tekort, maar hoeft geen actie te ondernemen omdat de bank wordt afgewikkeld. 

Nederland

De zeven Nederlandse geteste banken slaagden moeiteloos voor de test. ING, dat ook zonder moeite door de test kwam, zag een eerdere winst verdampen en verloor 0,8 procent op het Damrak. De Amsterdamse beurs stond weer even boven de 400 punten, maar daalde weer terug naar de slotkoers van vrijdag.

Ook elders in Europa zagen banken de eerdere sterke koerswinsten weer verdampen. In Frankfurt won Commerzbank 1,8 procent. Eerder op de ochtend stond de Duitse bank nog bijna 10 procent in de plus. Het enthousiasme over de uitslagen van de stresstesten ebte zo weer wat weg.

Uitslag ECB-test Nederlandse banken | Overzicht van 25 gezakte banken