De Japanse autofabrikant Toyota heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de wereldwijde verkoop met 2,8 procent zien stijgen tot 7,6 miljoen voertuigen en is daarmee op weg naar een nieuw record.

Dat blijkt uit cijfers die Toyota maandag naar buiten bracht. Daarmee blijft Toyota voor liggen op de Duitse rivaal Volkswagen die sinds begin dit jaar 7,4 miljoen auto's wist te verkopen.

De verkoopcijfers van Toyota zijn inclusief de verkopen van dochterondernemingen Hino en Daihatsu. In 2013 verkocht het bedrijf als eerste autofabrikant meer dan 10 miljoen wagens.

Dit jaar wil Toyota de verkopen verder vergroten en de voorsprong op Volkswagen en het Amerikaanse General Motors (GM) vasthouden. Volkswagen verkocht vorig jaar 9,73 miljoen voertuigen en bij GM kwam de verkoop uit op 9,71 miljoen wagens.

Recordjaar

De Japanners hopen het recordjaar 2013, toen 9,98 miljoen voertuigen werden verkocht, deze jaargang alweer uit de boeken te schrijven. Toyota wil dit jaar het eerste merk ooit worden dat boven de grens van tien miljoen uitkomt. Het doel is 10,2 miljoen. 

Volkswagen heeft eveneens de ambitie dit jaar boven de tien miljoen uit te komen. General Motors geeft geen verkoopvoorspellingen af. 

Toyota is sinds 2012 de grootste autofabrikant ter wereld. In dat jaar stootte het General Motors van de troon. GM had de koppositie in 2008 van Toyota overgenomen toen de Japanners kampten met de gevolgen van de tsunami.