De financiële markten staan voor een drukke week. Beleggers verwerken de uitkomsten van het bankenonderzoek van de ECB en hopen van de Federal Reserve (Fed) meer duidelijkheid te krijgen over het monetaire beleid in de VS. 

Ondertussen dendert het kwartaalcijferseizoen zowel in Europa als in de VS door en geven belangrijke graadmeters een scherper beeld van de economische ontwikkeling aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

De beleidsmakers van de Fed maken woensdag naar verwachting een einde aan de opkoop van obligaties, die afgelopen jaren werden uitgevoerd om de economie te steunen. De meeste aandacht zal echter uitgaan naar opmerkingen over de rente, waaruit moet blijken op welk moment de bijzonder lage rente in de VS zal worden verhoogd.

Die renteverhoging hangt af van de kracht van het economisch herstel in de VS. Daarover komt donderdag meer duidelijkheid, met de eerste raming van de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal.

Inflatie

In Europa wordt op donderdag scherp gelet op de eerste raming van de inflatie in Duitsland. Op vrijdag volgen inflatiecijfers in de eurozone. Een verdere daling van de toch al bijzonder lage inflatie kan meer druk zetten op de ECB om meer maatregelen te nemen om de negatieve gevolgen van deflatie te voorkomen..

De ECB stond zondag al volop in de aandacht, met de resultaten van zijn diepgravende onderzoek naar de financiële gezondheid van de Europese banken. Daaruit bleek dat dertien banken kapitaal moeten ophalen om hun buffers te versterken. Het kapitaaltekort is kleiner dan verwacht en werd grotendeels gevonden in Zuid-Europa.

Kwartaalcijfers

In Amsterdam openen deze week vier bedrijven uit de AEX hun boeken van het afgelopen kwartaal. Maandag bijt TNT het spits af, gevolgd door KPN op dinsdag. Donderdag is het de beurt aan Shell en Randstad. In de Midkap staan de resultaten van Air France-KLM, Tomtom, Brunel, ASMI en USG People op de rol.

In de VS komen nog eens ruim honderdvijftig bedrijven uit de S&P 500-index met hun cijfers. Daarbij gaat het onder meer om Facebook, Pfizer, Visa, Starbucks en Exxon Mobil. In Europa worden de cijfers van grote concerns als BP, Lufthansa, Anheuser Busch-InBev, Bayer, BNP Paribas en Royal Bank of Scotland verwacht.

Andere belangrijke economische publicaties deze week zijn op maandag de Ifo-index van het vertrouwen van Duitse ondernemers en op vrijdag de verkopen van winkeliers in Duitsland in september. Uit de VS komen verder cijfers over de huizenmarkt, de orders voor duurzame goederen en het consumentenvertrouwen.