TNT heeft zijn omzet vorig kwartaal ondanks de moeilijke marktomstandigheden zien stijgen, zo voorspellen analisten in een vooruitblik.

Het koeriersbedrijf publiceert de cijfers maandag om 7.00 uur.

De analisten voorzien in doorsnee een omzet van 1,63 miljard euro, tegen 1,58 miljard euro een jaar eerder. De winst per aandeel stabiliseerde volgens hen op 0,01 euro.

TNT gaf vorige maand een winstwaarschuwing. Het bedrijf liet daarbij zijn margedoelstelling voor 2015 los, vanwege een verdere verslechtering van het Europese handelsklimaat en toenemende concurrentie.

TNT ging op basis van een verwachte economische groei van 2 à 3 procent in Europa uit van een operationele winstmarge van 8 procent in de segmenten Europe Main, Other Europe en Americas. Vanwege de onverwacht slechte marktontwikkelingen kon dat doel niet worden gehandhaafd.

Schikking

De onderneming maakte op dat moment ook bekend met de Franse mededingingsautoriteit te onderhandelen over een schikking. TNT werkt al sinds 2010 mee aan een onderzoek naar vermeend machtsmisbruik in de Franse pakkettenmarkt. Het bedrijf nam hiervoor een voorziening van 50 miljoen euro.

Topman Tex Gunning gaf verder aan dat het huidige strategische plan en de daar bijbehorende bezuinigingen pas over drie tot vijf jaar vruchten afwerpen.

Speerpunten

De nadruk komt nu te liggen op de uitvoering van drie speerpunten: het realiseren van winstgevende groei in het mkb en een aantal bedrijfssectoren, het opvoeren van de productiviteit door middel van automatisering en betere dienstverlening en de oprichting van drie groepen binnen het concern. Hierbij gaat het om European Express, Domestics en Asia and Middle East.

TNT praat de markten op 18 februari 2015 bij over de geboekte vooruitgang in het strategische plan.