25 Europese banken lijken te zakken voor het bankenonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). Uit dat document zou blijken dat 105 van de 130 onderzochte banken goed door de test zijn gekomen.

Dat meldt persbureau Bloomberg vrijdag op basis van een voorlopig document van de ECB.

De andere 25 banken hadden op basis van hun financiële positie aan het eind van 2013 extra kapitaal moeten ophalen.

Vijftien van de 25 banken hebben al kapitaal opgehaald, tien moeten dat nog doen volgens Bloomberg.

Aangezien diverse banken de afgelopen maanden al actie hebben ondernomen om hun buffers te versterken, zou nog niet duidelijk zijn hoeveel banken nu nog altijd kapitaal tekortkomen. 

Volgens persbureau Reuters zal Deutsche Bank, één van de grootste banken van Europa, de testen van de ECB wel halen. De ECB geeft geen commentaar op deze "speculaties."

Kapitaal

Banken die de test niet doorstaan krijgen vanaf zondag twee weken de tijd om met een plan te komen om het kapitaalgat te dichten. De stresstest meet de weerbaarheid van banken bij economisch sombere tijden. Dat gebeurt op twee manieren: onder normale omstandigheden en bij economisch zware tijden.

Zakken banken voor de normale test krijgen ze zes maanden de tijd om orde op zaken te stellen. Instellingen die bij het zwaarste scenario van de stresstest niet slagen, krijgen negen maanden om hun gaten te dichten. 

Uitslag

Eerder deze week wist een Spaans persbureau te melden dat er elf banken zouden zakken voor de test. Ook toen wilde de ECB niet reageren en deed het bericht af als speculatie. 

Aankomende zondag wordt de uitslag van het uitgebreide balansonderzoek en de stresstest van de 130 banken bekendgemaakt. Dan moet blijken hoe gezond de financiële instellingen daadwerkelijk zijn.

Het onderzoek en de test zijn een voorbode voor het Europese toezicht, dat 4 november door de ECB wordt overgenomen van de nationale toezichthouders. Europees toezicht is één van de drie pijlers van de bankenunie.

Uitslag stresstest moet onderling vertrouwen banken herstellen