De afronding van de claimemissie geeft Imtech de ruimte het bedrijf op orde te krijgen en weer winstgevend te maken. 

Dat stelden analisten vrijdag in een reactie op de uitslag van de claimemissie, die ertoe heeft geleid dat de begeleidende banken nu grootaandeelhouder zijn van de technisch dienstverlener.

De banken zullen Imtech als aandeelhouder niet onder druk zetten om extra bedrijfsonderdelen te verkopen, zeiden André Mulder van Kepler Cheuvreux en Joost van Beek van Theodoor Gilissen. ''De banken hebben er belang bij dat Imtech op termijn zijn schulden kan betalen'', stelde Van Beek.''Zij zullen zich wat betreft niet anders gedragen dan 'normale' aandeelhouders. Ze zullen niet iets doen dat de resultaten van het bedrijf onder druk zet.''

Mulder wees op de verkoop van Imtech ICT, die binnenkort wordt afgerond. Met dat geld en de opbrengst van de claimemissie worden schulden afgelost, zodat de acute zorgen over het voortbestaan van het bedrijf verdwijnen. ''Het is ten koste gegaan van de bestaande aandeelhouders, maar het bedrijf heeft weer wat lucht gekregen'', concludeerde hij.

Aan de slag

Imtech moet nu hard aan de slag om de resultaten te verbeteren. Dat zal zeker enige tijd gaan duren, aldus de analisten. De verbeterde financiële situatie kan volgens hen in ieder geval de onzekerheid bij klanten wegnemen.

Het aandeel Imtech stond vrijdagochtend bijna 8 procent in de min op 0,01 euro.