De Amerikaanse aandelenbeurzen herstelden donderdag ruimschoots van de verliezen op woensdag.

Sterke kwartaalcijfers van onder meer Caterpillar en 3M zorgden voor een opperbeste stemming onder beleggers, evenals gunstige cijfers uit Europa.

De winsten op Wall Street werden nog wel beknot door een verhaal in de New York Post dat een Amerikaanse arts die ebola bestreed in Afrika met symptomen van die ziekte met spoed naar een ziekenhuis werd gebracht. De krant baseerde zich op anonieme bronnen.

De Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent hoger op 16.677,90 punten. De S&P 500 steeg 1,2 procent tot 1950,82 punten en de Nasdaq won 1,6 procent tot 4452,79 punten. Woensdag verloren de graadmeters tussen 0,7 en 0,9 procent.

Markit

In de Europese ochtendhandel bleek uit cijfers van onderzoeksbureau Markit dat de industrie in de eurozone in oktober is gegroeid, onder meer dankzij een sterke verbetering in Duitsland.

Economen rekenden in doorsnee juist op een krimp van de sector. In de afgelopen weken had Wall Street nog al eens last van zorgen over de nadelige effecten van de malaise in Europa op de wereldeconomie.

Een halfuur nadat de handel in New York was begonnen, maakte de Europese Commissie bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in oktober licht is gestegen. Economen gingen ook hier uit van een verdere verslechtering.

Caterpillar

Caterpillar, 's werelds grootste fabrikant van graafmachines, kiepwagens en bulldozers, verhoogde voor de derde keer dit jaar zijn winstverwachting. Het Dow-fonds werd daarvoor beloond met een koerswinst van 5 procent.

Het conglomeraat 3M (plus 4,4 procent), dat onder meer plakband maakt maar ook vliegtuigonderdelen, boekte de sterkste koerswinst in 3 jaar. Het concern wist bij al zijn activiteiten de omzet te vergroten en verhoogde bovendien de winstverwachting voor dit jaar.

Bij GM, een grootmacht in de S&P 500, maakte een aanvankelijke koerswinst plaats voor een verlies van 1,2 procent. De autofabrikant presenteerde een winstverdubbeling in het derde kwartaal, maar zorgen over de hoge kosten van terugroepacties wogen uiteindelijk zwaarder voor beleggers.

De euro was 1,2649 dollar waard, tegen 1,2654 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 82 dollar. Brentolie werd 2,5 procent duurder, op 86,86 dollar per vat.

Bekijk de Dow Jones-koersen | Bekijk de Nasdaq-koersen