Vermogensbeheerder Pimco verwacht dat circa 18 kleinere banken niet ongeschonden door het bankenonderzoek van de Europese Centrale bank (ECB) komen.

Dat meldt de Britse krant Financial Times donderdag.

De bankenexpert van Pimco, Philippe Brodereau, verwacht dat meer dan de helft van de banken, waaronder de allergrootsten, voor de test zijn geslaagd. Bij 18 kleinere banken kan volgens zijn modellen echter blijken dat de kapitaalreserves te klein zijn om een crisis te doorstaan.

Zij zullen extra kapitaal moeten ophalen. Als dat niet lukt moeten ze worden gereorganiseerd, verkocht of geliquideerd.

Een derde van de 130 banken die de ECB onderzoekt zal volgens Pimco ternauwernood slagen voor de test. Dat betekent volgens Brodereau dat zij de komende jaren hun balans moeten versterken, bijvoorbeeld door terughoudend te zijn bij het uitkeren van dividend.

Uitslagen

De ECB maakt de uitslagen van het bankenonderzoek zondag bekend. Banken die niet aan de eisen van het balansonderzoek (AQR) en de stresstest voldoen hebben 2 weken om aan te geven hoe zij hun buffers op het gewenste peil denken te kunnen krijgen.

Banken die onder normale omstandigheden of op basis van de AQR al kapitaal tekortkomen moeten hun gaten in 6 maanden zien te dichten. Banken die het pessimistische scenario van de stresstest niet doorstaan moeten hun positie binnen 9 maanden op orde brengen.