Petroleum Geo-Services (PGS), een Noorse concurrent van Fugro, heeft de verwachting voor het hele jaar wederom naar beneden toe bijgesteld. Dat bleek donderdag uit een kwartaalupdate van de onderneming.

PGS rekent nu op een aangepast bedrijfsresultaat (ebitda) van 725 miljoen dollar. Dat was eerder nog 850 miljoen dollar. In het derde kwartaal kwam dit resultaat uit op 181,7 miljoen dollar, een flinke daling ten opzichte van de 365,6 miljoen dollar een jaar terug.

De omzet steeg wel, tot 394,2 miljoen dollar. Onder de streep hield PGS in de afgelopen periode 8,4 miljoen dollar over.

Topman Jon Erik Reinhardsen gaf aan dat de marktomstandigheden voor PGS in het derde kwartaal verder verslechterden en wees daarbij specifiek op de lagere olieprijzen.

Actie

Het management van Fugro moet snel handelen om ervoor te zorgen dat het bedrijf zijn lot in eigen hand houdt, stellen analisten van Rabobank donderdag in een rapport.
 
Rabobank kijkt daarin vooruit naar 29 oktober, de dag waarop Fugro naar verwachting een nieuwe strategie presenteert aan de financiële markten.

Aarzeling

De bank zou daarbij graag zien dat Fugro ''back to basics'' gaat en zich volledig richt op de onderdelen Geotech en Survey. Waarschijnlijk is dat volgens de bank echter nog een brug te ver voor het bedrijf.

Aarzeling van het management ten aanzien van de uitvoering van een nieuwe strategie kan de interesse van overnamejagers of activistische aandeelhouders wekken, waarschuwen de analisten.

De bankanalisten gaan er inmiddels vanuit dat de door Fugro vaak aangehaalde incidentele tegenvallers ''het nieuwe normaal'' zijn bij het bedrijf. De analisten verlaagden daarom hun verwachtingen voor de winst van Fugro aanzienlijk en zitten nu naar eigen zeggen 11 tot 25 procent onder de geldende consensus.

Prognose

De nieuwe prognose houdt in dat Fugro zijn doel voor dit jaar niet zou halen en dat de schuld in de richting van het in bankconvenanten vastgelegde maximum oploopt.
 
De bank handhaafde het hold-advies voor het aandeel Fugro, maar verlaagde het koersdoel van 31 naar 23 euro. Fugro stond donderdag om 13.00 met een verlies van 6,2 procent, tot 19,57 euro, onderaan de negatieve AEX.