Gemalto heeft de omzet in het derde kwartaal zien toenemen. Dat maakte het digitaal beveiligingsbedrijf donderdag bekend in een tussentijds handelsbericht. De opbrengsten zijn wel onder de verwachtingen van marktkenners.

Gemalto rapporteerde een omzet van 626 miljoen euro, tegen 596 miljoen euro een jaar geleden. Analisten rekenden in doorsnee op 657 miljoen euro aan opbrengsten. Bij constante wisselkoersen was er sprake van een toename van de baten met 6 procent.

Topman Olivier Piou zei op koers te liggen om de verwachting voor 2014 te halen. Daarbij mikt Gemalto op een dubbelcijferige toename van de operationele winst en een versnelling van de omzetgroei in de tweede helft van het jaar.

Ook over de doelen voor 2017 blijft hij optimistisch. Het bedrijf gaf weer aan dat de indicatie van een operationele winst van 600 miljoen euro met 10 procent overtroffen kan worden.

Het onderdeel Mobile zag de opbrengsten in het derde kwartaal uitkomen op 330,8 miljoen euro, waar een jaar geleden nog sprake was van 335,4 miljoen euro. Payment & Identity boekte een omzettoename van 259,9 miljoen euro een jaar geleden tot 289,2 miljoen euro in de afgelopen periode.

Apple

De plannen van Apple voor de introductie van een eigen betaaldienst en eigen simkaarten zijn een kans voor Gemalto, geen bedreiging. Dat stelt Piou, in een donderdag gepubliceerd interview met Bloomberg.

Analisten waarschuwden vorige week dat vooral de verkoop van hardware, zoals simkaarten en chips voor betaalpassen, van Gemalto flinke tikken krijgt als Apple zijn plannen doorzet. Die vrees zette het aandeel Gemalto stevig onder druk, waardoor het bedrijf deze maand al 12 procent van zijn beurswaarde verloor.

Volgens Piou bestaan er echter misverstanden over het bedrijfsmodel van Gemalto. ''Emotie won het van verstand'', zei hij in een verwijzing naar de recente koersval. ''Apple Pay en Apple SIM zijn allebei goed nieuws voor ons.''

De plannen van Apple vergroten volgens de Fransman namelijk de markt voor digitale beveiliging. ''Dat is goed voor Gemalto'', benadrukte hij. Als voorbeeld gaf hij opnieuw aan dat de ontwikkeling van contactloos betalen door Apple andere banken kan aanzetten tot het versneld ontwikkelen van soortgelijke diensten. Daarmee zou de vraag naar de diensten van Gemalto ook toenemen, verwacht hij.