Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) doet wel degelijk zelfstandig onderzoek naar het betalen van steekpenningen door SBM Offshore.

Dat bevestigt een woordvoerster van het Functioneel Parket van het OM woensdag na berichtgeving door het Financieele Dagblad. Het onderzoek zit ''in de afrondende fase''.

Eerder meldde Quote dat het OM geen eigen onderzoek zou verrichten'' Dat is niet juist'', aldus de woordvoerster die aangaf dat er administratie in beslag is genomen, getuigen en betrokkenen zijn gehoord en informatie uit ''de betrokken landen'' is opgevraagd.

''Het is complexe materie'', aldus de woordvoerster, die verder geen informatie over het onderzoek wilde geven.

Wel gaf ze aan dat SBM Offshore zichzelf heeft gemeld bij het OM en ook eigen onderzoek heeft gedaan. ''Dat eigen onderzoek was in maart afgerond en het OM heeft daarnaast een eigen onderzoek gedaan. Wij hebben SBM op de hoogte gehouden van onze stappen''.

Schikking

SBM Offshore nam in augustus een buitengewone last van 240 miljoen dollar om de kosten op te vangen van een eventuele schikking bij een smeergeldaffaire. In april kondigde SBM aan dat uit eigen onderzoek is gebleken dat dochterbedrijven in Angola en Equatoriaal-Guinea zich tussen 2007 en 2011 schuldig hebben gemaakt aan omkoping.

Ook in Brazilië wordt het bedrijf verdacht van betrokkenheid bij een smeergeldaffaire, al zijn daar door SBM geen bewijzen voor gevonden. Verschillende autoriteiten zijn nog bezig met een onderzoek.