Een oplossing rond de staking bij de chloorfabriek van AkzoNobel in Rotterdam lijkt ver weg.

De fabriek in het Rotterdamse Botlekgebied draait al weken op een laag pitje door een staking van werknemers. Die willen meer loon, maar het bedrijf geeft niet toe.

De bonden hebben vorige week nog een laatste voorstel gedaan in het arbeidsconflict, maar daarop is geen reactie gekomen, zei bestuurder Ron Vos van FNV Bondgenoten woensdag. ''Wij willen best wat water bij de wijn doen om tot substantieel goede afspraken te komen'', aldus Vos. ''Maar het moet wel van twee kanten komen.''

Het bedrijf zegt in een reactie dat het wel degelijk heeft gereageerd op het nieuwe voorstel van FNV, ''want wij hebben dit ontvangen tijdens een meeting met de vakbond. Wij hadden al een voorstel klaarliggen voor een nieuwe landelijke cao. Dat voorstel hebben wij aangepast met een aantal punten die uit het voorstel van FNV komen.''

Voorstel

Het aangepaste voorstel wordt nu voorgelegd aan de medewerkers van de verschillende locaties in Nederland. ''Wanneer deze cao wordt geaccepteerd, dan is die ook geldig voor Rotterdam omdat wij één cao landelijk hebben, en geen aparte cao’s'', aldus een woordvoerster.

De productie van de fabriek is voor meer dan de helft stilgelegd. Een nog lager niveau mag niet om veiligheids- en milieuredenen, zo heeft de rechter bepaald. Bij de fabriek werken 95 mensen, van wie 55 in de productie. Van die laatste groep staken nog steeds 43 mensen.

Loonsverhoging

AkzoNobel verwacht dat de stakingen bij de chloorfabriek in het vierde kwartaal de resultaten bij Specialty Chemicals zullen raken. In het afgelopen kwartaal was er nog geen ''materiële impact'' door de acties, zei bestuursvoorzitter Ton Büchner dinsdag in een toelichting op de derdekwartaalcijfers.

De stakers eisen een loonsverhoging van 10 procent, onder meer omdat zij een loonachterstand zouden hebben ten opzichte van collega's bij andere bedrijven. Büchner noemde die eis niet levensvatbaar.