De top van Total komt woensdag bijeen om bestuurswisselingen door te spreken. Na het fatale vliegtuigongeluk van topman Christophe de Margerie, maandag in Moskou, overweegt het bestuur nu om de rollen van president-commissaris en bestuursvoorzitter te splitsen.

Dat meldt de Franse krant Les Echos.

Voormalig bestuursvoorzitter Thierry Desmarest stelt woensdag voor om president-commissaris te worden, zonder uitvoerende taken, maar met een toezichthoudende functie.

Patrick Pouyanne, die nu aan het hoofd staat van de raffinagedivisie, moet de nieuwe bestuursvoorzitter worden. De Margerie stond tot maandag alleen aan de top van het bedrijf. 

Goedkeuring

Als het bestuur instemt met de aanstelling van de twee, moeten aandeelhouders hier hun goedkeuring nog over uitspreken omdat Pouyanne nu niet in het bestuur zit. Total wilde de voorgenomen wisseling van de macht niet bevestigen.

De 63-jarige De Margerie was maandagavond laat vanuit de Russische hoofdstad op weg naar Frankrijk. Bij het opstijgen van vliegveld Vnoekovo kwam zijn zakenvliegtuig in botsing met een sneeuwruimer. Naast De Margerie kwamen bij het ongeluk drie bemanningsleden om het leven.