De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag hoger gesloten, na een grillige handelsdag.

Beleggers namen een moment van bezinning na de forse koerswinsten op dinsdag. Op Beursplein 5 stond het aandeel van bierbrouwer Heineken onder druk na de presentatie van tegenvallende kwartaalresultaten.

De AEX-index sloot 0,4 procent hoger op 396,01 punten. De MidKap dikte 0,9 procent aan tot 592,13 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,6 procent vooruit.

Heineken zakte 1 procent. De brouwer rapporteerde een tegenvallende omzetgroei in het derde kwartaal. Het concern verkocht in het afgelopen kwartaal nagenoeg evenveel bier als een jaar eerder. In Europa ging de verkoop flink achteruit, maar dit werd goedgemaakt door groei in Afrika, Azië en op de Amerikaanse markten.

Fugro

Fugro was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,4 procent, gevolgd door Philips (min 1,9 procent) en KPN (min 1,6 procent). Lijstaanvoerder was Boskalis dat ruim 4 procent aandikte, gevolgd door Gemalto met een stijging van 3,6 procent. De digitaal beveiliger opent donderdag voorbeurs de boeken over het derde kwartaal.

Bij de middelgrote fondsen werden de kwartaalprestaties van Arcadis niet goed ontvangen. Het advies- en ingenieursbureau was met een verlies van 1,9 procent de sterkste daler in de MidKap.

Sigarettenverkoop

In Parijs noteerde PSA Peugeot-Citroën 1,1 procent in de plus. De Franse autofabrikant verwacht dit jaar meer auto's te verkopen in Europa dan eerder werd aangenomen en profiteerde in het derde kwartaal flink van een Chinese samenwerking. British American Tobacco (BAT) daalde 2,6 procent in Londen. De grootste tabaksproducent van Europa zag de sigarettenverkoop in de eerste 9 maanden van het jaar verder afnemen.

De euro was 1,2658 dollar waard, tegen 1,2725 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 82,66 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 86,79 dollar per vat.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen