Advies- en ingenieursbureau Arcadis verwacht dat de netto operationele winst dit jaar met circa 10 procent zal stijgen in vergelijking met een jaar eerder. 

Daarmee ligt de prognose voor de winstgroei aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 5 tot 10 procent. Dat blijkt uit een tussentijds handelsbericht, dat Arcadis woensdag naar buiten bracht.

Volgens Arcadis zullen de bestaande activiteiten 6 procent bijdragen aan de winstgroei en zorgen de overnames van Callison, Hyder Consulting en Franz Environmental voor 4 procent.

Die acquisities werden allemaal in oktober afgerond. Verder denkt het bedrijf dat de netto-omzet dit jaar met circa 5 procent zal toenemen ten opzichte van 2013.

Orders

Het orderboek ging dankzij een aantal significante contracten in de afgelopen tijd naar een nieuw recordniveau. De orderportefeuille ging sinds begin dit jaar met 6 procent omhoog, aldus Arcadis.

De onderneming zag de autonome omzet in het derde kwartaal met 1 procent dalen. Exclusief Noord-Amerika was juist sprake van een stijging van de autonome omzet met 4 procent.

'Plussen en minnen'

Het tussentijdse handelsbericht van Arcadis over het derde kwartaal bevat ''plussen en minnen''. Dat zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen in een reactie op de update van Arcadis.

Volgens Van Beek is de autonome omzetdaling van 1 procent een tegenvaller. Dat was te wijten aan Noord-Amerika, waar Arcadis kampt met druk op de omzet.

Daar staat tegenover dat de winstmarge zich ''netjes'' ontwikkelt en het orderboek goed is, aldus de analist.

Arcadis gaf aan voor heel 2014 op een stijging van de netto operationele winst te rekenen met circa 10 procent, waarmee de winstgroei aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 5 tot 10 procent moet uitkomen.

Van Beek stelt dat daarmee de vooruitzichten vrijwel onveranderd blijven, omdat de winstgroei voor 4 procent voor rekening komt van de recente overnames van Hyder, Callison en Franz. Volgens Van Beek zullen die acquisities vooral vanaf volgend jaar aan de winst gaan bijdragen.

Kosten

De analist is verder benieuwd naar wat Arcadis te melden heeft over eventuele kosten gerelateerd aan de overnames en de financiering van die acquisities.

Het advies voor Arcadis bij Theodoor Gilissen is aanbevolen. Arcadis sloot dinsdag op 24,36 euro.