Tankopslagbedrijf Vopak schrapt tweehonderd van de duizend banen.

Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf dinsdag tegen NU.nl. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. Het personeel is hier maandag over ingelicht. 

De zegsman benadrukt dat het ook gaat om banen van mensen die tijdelijk zijn ingehuurd en niet opgevulde arbeidsplaatsen.

Een deel van het banenverlies wordt dan ook gerealiseerd door vacatures niet in te vullen en tijdelijke contracten niet te verlengen. Hoe die verhouding zal uitpakken, kan de woordvoerder nog niet zeggen.

Banen

De banen verdwijnen bij alle terminals en op het hoofdkantoor in Rotterdam. Het is nog onduidelijk wanneer de reorganisatie zal beginnen. 

Koninklijke Vopak exploiteert 79 terminals in 28 landen. In Nederland is het bedrijf actief in havengebied Rotterdam, Vlaardingen, Vlissingen, Amsterdam en Eeemshaven.

De reorganisatie hoort volgens de woordvoerder bij de aanscherping van de strategie die het bedrijf eerder dit jaar aankondigde. Daarbij gaf het bedrijf onder meer aan 15 kleinere terminals van de hand te doen. Daarnaast werden kostenbesparingen aangekondigd.

Vakbonden

De vakbonden, die net begonnen waren met onderhandelingen over een nieuwe cao, zijn verbolgen over de reorganisatie. ''De onderhandelingen staan na de eerste ronde al op scherp. Geen loonsverhoging en snijden in de arbeidsvoorwaarden noemen wij de dood in de pot."

Bestuurder bij CNV Vakmensen Albert van Damme voorspelt "zware tijden voor de medewerkers bij Vopak". 

"Alle terminals van Vopak zullen worden getroffen en daarbij gaan gedwongen ontslagen vallen. We vinden dat medewerkers die hun baan verliezen genoeg tijd krijgen om een nieuwe plek op de arbeidsmarkt te vinden," zegt Van Damme in een reactie. 

Over precieze eisen kon de bestuurder van CNV Vakmensen zich nog niet uitspreken. "Die worden de komende tijd met onze kernleden geformuleerd."

FNV Havens en CNV Vakmensen laten in een gezamenlijke reactie weten dat het "een moeilijk traject wordt, temeer omdat we nu ook moeten onderhandelen over een sociaal plan om ervoor te zorgen dat de ontslagenen niet met lege handen op straat komen te staan''. 

Toezeggingen

De bonden willen alleen verder praten met Vopak als het bedrijf een aantal toezeggingen doet. "Het kan niet zo zijn dat we eerst alle punten van Vopak uitonderhandelen om dan vervolgens nul op het rekest te krijgen als het gaat om wat de medewerkers willen."

Vopak beheert een wereldwijd netwerk van opslagterminals voor olie, gas, chemicaliën en biobrandstoffen. Die markt staat onder druk. Er zijn door de economische malaise meer opslagfaciliteiten dan de markt nodig heeft.

Het bedrijf besloot deze zomer daarom zich toe te leggen op grotere 'hubs'. Vooral in Europa heeft het bedrijf last van overcapaciteit op het gebied van de opslag van olie, terwijl het wereldwijde aanbod van olie nauwelijks toeneemt.