De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt op de secundaire markt bedrijfsobligaties op te kopen. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen heeft de centrale bank al maatregelen genomen om deze aankopen uit te voeren en zal er mogelijk in december een besluit worden genomen over deze stap.

Mogelijk zouden de eerste aankopen dan begin 2015 plaatsvinden.

De Britse krant Financial Times meldde dinsdag echter, ook op basis van bronnen, dat de centrale bank het onderwerp om bedrijfsobligaties op te kopen niet op de agenda van de bijeenkomst in december heeft geplaatst.

Verbreden

De stap van de ECB zou het huidige opkoopprogramma, van onder meer door onderpand gedekte obligaties bij banken, verbreden.

Een woordvoerder van de centrale bank benadrukte overigens dat het beleidsbepalend comité zo'n beslissing niet heeft genomen.

De ECB begon maandag met de opkoop van door onderpand gedekte obligaties bij banken en zal later dit jaar ook herverpakte leningen kopen.

Impuls

Op die manier wil de bank de kredietverlening in de eurozone aanjagen en de binnenlandse vraag in de eurolanden een impuls geven.

De overweging om in risicovollere bedrijfsobligaties te stappen is volgens kenners ingegeven door zorgen dat de lopende steunaankopen onvoldoende effect hebben.