AkzoNobel verwacht dat de stakingen bij de chloorfabriek in het Rotterdamse Botlekgebied in het vierde kwartaal de resultaten bij Specialty Chemicals zullen raken, maar geen ''materiële impact'' hadden in het afgelopen kwartaal. 

Dat zei bestuursvoorzitter Ton Büchner dinsdag in een toelichting op de derdekwartaalcijfers.

Het personeel van de fabriek wil een loonsverhoging van 10 procent. Büchner noemde die eis niet levensvatbaar.

Büchner zei ook dat hij volgend jaar meer profijt verwacht uit maatregelen om kosten te besparen en de productiviteit te verhogen.

Mochten die inspanningen minder vruchten afwerpen dan gehoopt, dan zal de topman niet aarzelen om steviger in te grijpen. Ingrepen bij het onderdeel Performance Coatings, waar het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal daalde, staan evenwel niet op stapel.

Vooralsnog werpen de maatregelen vruchten af, zo bleek uit de derdekwartaalcijfers. AkzoNobel herhaalde dat het op schema ligt om de doelstellingen voor 2015 te halen ondanks het fragiele economische herstel. 

Wel zijn er factoren die zorgen voor tegenwind, zoals de afvlakking van de economische groei in China en de aanhoudende malaise in Europa. Het concern heeft in de Oost-Europese markten last van de crisis in Oekraïne.