Verf- en chemicaliënproducent AkzoNobel heeft in het derde kwartaal vooral dankzij lagere kosten een hogere winst gehaald dan een jaar eerder. 

Dat blijkt uit de cijfers die het concern dinsdag presenteerde. AkzoNobel herhaalde op schema te liggen om de doelstellingen voor 2015 te halen.

De omzet daalde met 2 procent tot 3,7 miljard euro. Hierbij werd een 1 procent hoger verkoopvolume tenietgedaan door negatieve wisselkoerseffecten en het afstoten van onderdelen. Het bedrijfsresultaat steeg dankzij doorlopende kostenbesparingen, behalve bij het onderdeel Performance Coatings, met 11 procent tot 335 miljoen euro.

De nettowinst nam met 32 procent toe tot 205 miljoen euro. AkzoNobel wil een interim-dividend uitkeren van 0,33 euro per aandeel. Bestuursvoorzitter Ton Büchner noemde de resultaten ''solide'', zeker in het kader van de aanhoudende economische onzekerheid.

Winstgevendheid 

AkzoNobel wil de winstgevendheid volgend jaar sterk verbeteren en mikt daarbij onder meer op een rendement van 9 procent op verkopen. In het afgelopen kwartaal was het rendement 9,1 procent.

In augustus kondigde het bedrijf aan bij Performance Coatings het aantal managementlagen te reduceren. Dat leidde tot hogere herstructureringskosten. De verkoop bij het onderdeel, waar onder meer autolakken worden gemaakt, nam toe. Door negatieve wisselkoerseffecten werd dat echter ook hier tenietgedaan, resulterend in een vlakke omzet.

Bij het onderdeel Specialty Chemicals had AkzoNobel last van de stakingen bij de chloorfabriek in Rotterdam, naast negatieve wisselkoerseffecten en geplande productie-onderbrekingen.

Decorative Paints deed goede zaken in Azië, terwijl de marktomstandigheden in Europa ''uitdagend'' bleven. Door het afstoten van een onderdeel en winkels in Duitsland daalde de omzet bij het onderdeel, maar het bedrijfsresultaat was hoger dan vorig jaar dankzij lagere herstructureringskosten.

Beneden verwachting

AkzoNobel presteerde in het derde kwartaal ''op totaalniveau'' iets minder dan verwacht. Dat zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen dinsdag in een eerste reactie op de kwartaalcijfers van het verf- en chemiebedrijf.

''De prestaties bij Decoratieve Verven vallen mee, bij Performance Coatings daalde het bedrijfsresultaat juist flink'', zo constateerde de marktvorser. Hij wees er op dat de zwakte van de euro langzaam in het voordeel van AkzoNobel begint te werken, maar hij schat in dat dit pas in 2015 echt gaat doorwerken.

Belangrijk is volgens Van Beek de herhaling van de financiële doelstellingen voor komend jaar. ''Die zijn overigens realistisch en zullen waarschijnlijk ook wel gehaald worden. Wel moet er nog hard getrokken worden aan Performance Coatings'', aldus de kenner.