De aandelenbeurzen in New York sloten donderdag verdeeld.

Een centrale bankier zorgde met een oproep voor het voorlopig voortzetten van steun kortstondig voor een opleving, maar zorgen over schade aan de wereldeconomie door de malaise in Europa kreeg al snel weer de overhand.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 16.117,24 punten. De S&P 500 eindigde onveranderd op 1.862,76 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent tot 4.217,39 punten.

De oproep voor aanhoudende steun kwam van president James Bullard van de Federal Reserve Bank in de stad St. Louis, een van de twaalf regionale banken die samen de Federal Reserve vormen. Bullard, die geen lid is van het beleidsbepalende orgaan van de centrale bank, wees naar de afnemende inflatieverwachtingen.

''De verwachtingen nemen af, dat is een belangrijke overweging voor een centrale bank. En vanwege die reden denk ik dat het een logische reactie op het huidige kruispunt is om het einde van de steun uit te stellen''.

''Bullard gaf de markten een adrenalineshot, maar zoals hij zelf ook opmerkte, maken de markten zich zorgen over Europa. Ook de afvlakkende groei in China en de oplopende ebola-gevallen baart beleggers zorgen'', zei een handelaar.

Twee opstekers

Voor de handelsaanvang kregen beleggers nog twee opstekers voorgeschoteld. Zo daalde het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week met 23.000 tot 264.000 stuks. Dat is het laagste niveau sinds april 2000. Daarnaast bleek dat de industriële productie in de VS in september met 1 procent steeg ten opzichte van augustus, waar economen gemiddeld rekenden op een plus van 0,4 procent.

Het meest in het oog springende fonds was Netflix met een koersverlies van 19,4 procent. De aanbieder van internet-tv presenteerde woensdag na het slot tegenvallende derdekwartaalcijfers, vooral wat betreft de werving van nieuwe abonnees.

Olievelden

Chesapeake Energy schoot 17 procent omhoog nadat het bedrijf aankondigde gas- en olievelden te verkopen aan Southwestern Energy voor 5,4 miljard dollar.

De euro was 1,2803 dollar waard, tegen 1,2810 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 82,54 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder en kostte 84,47 dollar per vat.

Bekijk de Dow Jones-koersen | Bekijk de Nasdaq-koersen