President James Bullard van de Federal Reserve Bank in St. Louis behoedde de Europese aandelenbeurzen donderdag voor een tweede dag van zware verliezen op rij.

Hij zei in de late uren van de handel dat de Amerikaanse centrale bank moet overwegen om de economie te blijven steunen. De steun werd in de afgelopen maanden juist met grote stappen afgebouwd en wordt volgens dat schema nog deze maand beëindigd.

Op het moment dat Bullard zijn idee opperde, stonden de Europese beurzen stevig in de min. Beleggers waren opnieuw bezorgd over de nadelige effecten van de economische malaise in Europa. Inflatiecijfers van Eurostat werkten die zorgen in de hand.

De inflatie in de eurozone is in september gezakt tot 0,3 procent. De bijzonder lage inflatie voedt de vrees voor deflatie. Dat is een periode van aanhoudende prijsdalingen. Deflatie kan een rem op de economie zetten.

Laagste slotstand

Toen het commentaar van Bullard tot beleggers doordrong, begon een opgaande beweging waarbij de verliezen grotendeels, en in een enkel geval geheel, werden ingelopen.

De AEX sloot met een verlies van 0,9 procent op 376,27 punten, de laagste slotstand sinds 1 oktober vorig jaar. De Midkap steeg een fractie tot 541,01 punten. De graadmeters in Londen en Parijs leverden tot 0,5 procent in, terwijl de DAX in Frankfurt 0,1 procent hoger sloot.

Slechts een handvol AEX-fondsen boekte een noemenswaardige winst, onder aanvoering van Randstad (plus 3,1 procent). KPN was de sterkste daler met een verlies van 2,6 procent.

Bankaandelen en oliegerelateerde fondsen, die een economische neergang als eerste merken, kregen ook harde klappen. Aegon en ING leverden respectievelijk 1,3 en 2,1 procent in en de dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore verloren 2,4 en 1,3 procent.

Spanje

Spanje slaagde er niet in zijn beoogde maximumbedrag op te halen bij een veiling van staatsobligaties. Dat voedt het idee dat het ontluikende herstel van Spanje in de knop wordt gebroken. De hoofdindex in Madrid verloor 1,7 procent.

De euro was 1,2810 dollar waard, tegen 1,2780 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 81,13 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en kostte 83,56 dollar per vat.

'Situatie niet zo erg als koersen doen vermoeden'

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen