Het bestuur van de Amerikaanse farmaceut AbbVie heeft formeel afstand genomen van het bod van de onderneming op het in Ierland gevestigde Shire. 

Het bedrijf beveelt zijn eigen bieding dan ook niet meer aan bij zijn aandeelhouders, zo werd donderdag bekendgemaakt.

Woensdag had AbbVie al laten weten te gaan bepalen of het de voorgenomen overname van Shire nog altijd steunt. De reden daarvoor is een wijziging in de Amerikaanse belastingwet die moet voorkomen dat grote concerns naar het buitenland blijven verhuizen om daar te profiteren van een vriendelijker belastingklimaat.

Belang

''De strategische rationale achter het combineren van de twee bedrijven blijft sterk, maar de afgesproken waardering is niet langer te steunen vanwege veranderingen in de belastingregels. Wij geloven dan ook niet dat het in het beste belang van onze aandeelhouders is om door te gaan'', aldus topman Richard Gonzalez in een toelichting.

AbbVie bracht in juli een bod van 55 miljard dollar (43,5 miljard euro) uit op Shire. Destijds werd ook al vastgelegd dat Shire recht heeft op een vergoeding van 1,6 miljard dollar mocht AbbVie zich uit de deal terugtrekken.