De aandelenbeurs in Griekenland heeft woensdag een forse daling laten zien. Vooral bankaandelen koersen met forse verliezen. Ook in de rest van Europa liepen indices in het rood

Woensdag noteerde de Athens Stock Exchange (ASE) om 17.00 uur (Nederlandse tijd) een min van ruim 6 procent. Rond 14.45 uur was dit bijna 10 procent.

De Griekse rente op staatsleningen, staatsobligaties, ging fors omhoog. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld.

Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het betreffende schuldpapier.

Handelaren zouden het voornemen van de Griekse overheid vrezen om geen nieuwe financiële steun meer aan te nemen van Europa en het IMF. Evangelos Venizelos, de Griekse premier, verklaarde begin deze maand dat het land op eigen benen wil gaan staan. Hij zou hiermee politiek een goede sier willen maken. 

Rente

De rente die de Griekse overheid moet betalen als er nieuwe 10-jarige staatsobligaties worden uitgegeven, steeg sinds begin september met ongeveer een kwart naar 7,6 procent. 

Staatsobligaties van landen zoals Duitsland, Verenigde Staten en Nederland waren juist in trek. De rente op een Nederlandse staatslening van tien jaar daalde naar 0,88 procent, een historisch dieptepunt. 

Positieve cijfers

In heel Europa staan aandelenmarkten lager. De Italiaanse beurs noteert bijna 3 procent lager. In Frankfurt boekte de DAX-index een verlies van 2 procent en in Nederland staat de AEX ruim 3  procent lager. De Dow Jones in de Verenigde Staten opende bijna 2 procent lager.

De Griekse economie laat al lange tijd positieve cijfers zien. In het tweede kwartaal kromp de economie bijvoorbeeld met nog maar 0,2 procent, de kleinste krimp sinds eind 2008. Verder voldoet de overheid naar verwachting ook aan de doelstelling voor het begrotingsoverschot voor 2015, met een overschot van 2,9 procent.

'Situatie niet zo erg als koersen doen vermoeden'