Luchtvaartmaatschappij Ryanair wil volgend jaar een basis openen vanaf Schiphol. 

Dit vertelt Kenny Jacobs, de commercieel directeur van de prijsvechter, in een interview.

Jacobs sprak van ''een onvermijdelijke stap''. Voor het zover is moet Ryanair nog wel landingsrechten bemachtigen. Ook de beschikbaarheid van vliegtuigen is nog een vraagteken.

''Dit jaar hebben we geen landingstijden aangevraagd op Schiphol, puur omdat we de toestellen niet hadden om ze te benutten'', aldus Jacobs.

Ook wordt het aanbod vanaf Eindhoven met ingang van de aankomende zomer uitgebreid met vijf nieuwe bestemmingen.

''We hebben hier een hoop te winnen'', zei Jacobs. ''In heel Europa zijn we met 14 procent marktaandeel de grootste, maar in Nederland hebben we maar 4 procent.''

Prijzenoorlog 

Jacobs voorspelt verder een aanhoudende prijzenoorlog tussen luchtvaartmaatschappijen. Nederlandse vakantiegangers mogen zich daarom de komende tijd verheugen. ''Dat betekent meer keuze tegen lagere tarieven'', aldus de bestuurder.

Zelf gaat Ryanair ook het gevecht aan in ons land. Zo wordt het aanbod vanaf Eindhoven met ingang van de aankomende zomer uitgebreid met vijf nieuwe bestemmingen. ''We hebben hier een hoop te winnen'', zei Jacobs.

''In heel Europa zijn we met 14 procent marktaandeel de grootste, maar in Nederland hebben we maar 4 procent. Alleen al een stad als Manchester is voor ons een grotere markt.''

Vraag bij Nederlandse passagiers is er volgens de tweede man bij de Ierse prijsvechter wel volop. ''Dat zien we wel aan de vele Nederlandse paspoorten die langskomen op onze vluchten vanaf bijvoorbeeld Brussel'', zei hij.

Easyjet

Ryanair ziet Easyjet, dat eveneens volgend jaar een basis opent op Schiphol, als de te kloppen partij. Traditionele luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM willen ook meer goedkope vakantievluchten aanbieden, maar daar ligt het Ierse bedrijf niet wakker van.

''Air France-KLM maakt al verlies bij een gemiddelde ticketprijs van 250 euro. Als ze dat moeten verlagen naar 50 euro, dan overleven ze dat gewoon niet'', zei Jacobs.

In de gesprekken met Schiphol is volgens de bestuurder ook de naam Lelystad gevallen, de overloopluchthaven waar Schiphol op termijn vooral vakantieverkeer naartoe wil leiden. ''Maar dat speelt pas vanaf 2018'', zei hij.

''Wij zijn best bereid erover na te denken, maar we willen wel al eerder groeien in de regio Amsterdam.''