De rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is dinsdag gedaald tot het laagste niveau ooit. Dat blijkt uit data van persbureau Bloomberg.

De rente op de tienjaarsleningen kwam gedurende de handelsdag uit op een niveau van 0,98 procent. Begin dit jaar stond die rente nog op 2,2 procent. Een maand geleden leverden tienjaarsobligaties een rendement op van 1,2 procent.

Ook de rentes op hetzelfde type leningen van Duitsland, Finland, Frankrijk en Oostenrijk zakten dinsdag naar recordlaagtes. De Duitse rente kwam daarbij uit op 0,8 procent, de Franse rente op 1,2 procent.

De vergelijkbare Spaanse rente nam af tot iets meer dan 2 procent. Tijdens de schuldencrisis piekte die rente nog op ruim 7 procent.

Obligaties

De waarde en het rendement van een obligatie bewegen tegengesteld. De dalende rente duidt daarmee op een hogere waarde en een groeiende vraag naar de betreffende schuldpapieren.

De sterke vraag naar de obligaties hangt samen met de magere vooruitzichten voor de internationale economie, die afgelopen week zorgden voor zware verliezen op de aandelenmarkten. Daardoor zijn ook Amerikaanse staatsleningen weer meer in trek.

De tienjaarsrente van de VS zakte dinsdag naar 2,2 procent.