Etihad Airways, de Arabische samenwerkingspartner van luchtvaartgroep Air France-KLM, heeft in het derde kwartaal 1,8 miljard dollar (1,4 miljard euro) omzet behaald. 

Dat is een stijging van 29 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meldde het bedrijf dinsdag.

De omzet uit samenwerkingsverbanden, waaronder dat met Air France-KLM, leverde 352 miljoen dollar aan omzet op. Dat is 44 procent meer dan in het derde kwartaal van 2013.

Etihad vervoerde 3,9 miljoen passagiers, 30 procent meer dan een jaar eerder, bij een 16 procent grotere capaciteit. In totaal 1,1 miljoen van die reizigers stapten aan boord dankzij een van de zogenoemde codeshare-overeenkomsten die Etihad onderhoudt.

Jaarresultaat

Etihad ligt naar eigen zeggen op koers voor de beste jaarresultaten uit zijn bestaan. Topman James Hogan zei er alle vertrouwen in te hebben dat ook 2014 met winst zal worden afgesloten, ondanks de aanhoudende problemen waarmee de luchtvaartbranche kampt.

Hij noemde de sterk schommelende brandstofprijzen, aanhoudende internationale onrust en overcapaciteit.

Alitalia

De Arabische luchtvaartmaatschappij sloot afgelopen kwartaal een overeenkomst met Alitalia over de aankoop van een belang van 49 procent. Dinsdag werd bekendgemaakt dat die noodlijdende Italiaanse branchegenoot nauw gaat samenwerken met de Duitse branchegenoot Air Berlin, waarin Etihad eveneens een flink kapitaalbelang heeft.

Alitalia werkt ook nog altijd samen met Air France-KLM. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep had ooit een belang van 25 procent, maar besloot vorig jaar dat te laten verwateren toen het dochterbedrijf opnieuw een beroep moest doen op de aandeelhouders voor aanvullende financiering.

Tegenover de gevraagde investering stonden volgens Air France-KLM onvoldoende saneringsmaatregelen om van Alitalia weer een levensvatbaar bedrijf te maken.