De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft in het derde kwartaal een winst van 5,6 miljard dollar (4,4 miljard euro) in de boeken gezet. 

Dat maakte het financiële concern dinsdag bekend. Een jaar eerder werd nog een verlies van 380 miljoen dollar geleden als gevolg van de kosten van een reeks schikkingen in juridische procedures.

Ook dit jaar moest JPMorgan in het derde kwartaal geld opzijzetten voor mogelijke claims en boetes, maar het ging om beduidend lagere bedragen dan vorig jaar.

De baten van de grootste bank van de Verenigde Staten stegen in het derde kwartaal met 5 procent op jaarbasis tot 24,2 miljard dollar. Dat is wat minder dan analisten in doorsnee hadden voorspeld.

Cijfers

De publicatie van de kwartaalcijfers stond dinsdag pas voor 13.00 uur (Nederlandse tijd) op de agenda. Het cijferbericht lekte echter uren eerder uit via de beleggerswebsite shareholder.com (eigendom van beursuitbater Nasdaq), die de link inmiddels weer heeft verwijderd.

De resultaten van JPMorgan lijken wat aan de magere kant vergeleken met de gemiddelde verwachtingen van analisten.

Ziekte

Veel aandacht ging echter uit naar de gezondheidstoestand van topman Jamie Dimon, bij wie afgelopen zomer keelkanker werd geconstateerd. Dimon gaf aan dat de prognoses rond zijn ziekte zeer positief zijn.

''Ik voel me goed en ben blij dat de behandelingen voorbij zijn'', liet Dimon in een toelichting op de cijfers weten. Dimon, die tijdens zijn behandelingen op het hoofdkantoor van JPMorgan in New York bleef werken, zei verder van plan te zijn ook zijn buitenlandse reizen weer te hervatten.

Dimon verscheen afgelopen week voor het eerst sinds de bekendmaking van zijn ziekte weer in het openbaar. Hij sprak toen met name over beveiligingskwesties. Begin deze maand bleek dat hackers toegang hebben gehad tot de gegevens van vele tientallen miljoenen klanten van JPMorgan.