Bierbrouwer SABMiller heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar last gehad van lastige marktomstandigheden in China en Australië. 

Ook in Europa zijn de bierverkopen na een sterk voorjaar ingezakt, waardoor de omzetgroei onder druk is gekomen. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

SABMiller, dat onlangs een overnamebod op Heineken resoluut afgewezen zag worden, behaalde in de periode juli tot en met september 3 procent meer omzet dan een jaar eerder.

In het eerste kwartaal namen de totale opbrengsten nog met 6 procent toe. Gemiddeld over de eerste jaarhelft kwam de groei uit op 5 procent.

De omzettoename was zowel in het eerste als in het tweede kwartaal met name te danken aan een sterke groei in Afrika en Latijns-Amerika. 

Azië

In de regio Azië en Oceanië daalden de verkopen in het tweede kwartaal met 3 procent, na een toch al zwakke toename met 1 procent in de periode daarvoor.

In Europa daalde de verkoop met 2 procent, na een groei van 5 procent in het eerste kwartaal.

Overname

SABMiller wordt zelf genoemd als mogelijke overnameprooi voor Anheuser-Busch Inbev, het grootste brouwerijconcern ter wereld. Het overnamebod op Heineken werd dan ook in de markt uitgelegd als een vlucht naar voren, hoewel topman Alan Clark onlangs tegensprak dat sprake was van een defensieve zet.

De oprichtersfamilie die nog altijd de touwtjes in handen heeft bij het Nederlandse bierconcern, zag een overname evenwel niet zitten.