Beleggers krijgen in de komende beursweek een stortvloed aan macro-economische en bedrijfscijfers voorgeschoteld.

De grote vraag is of die de kopzorgen, die vorige week zware verliezen tot gevolg hadden, kunnen wegnemen.

Europa was het lijdend voorwerp vorige week. Zo zei directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds dat de kans op een nieuwe recessie in de eurozone is toegenomen in de afgelopen maanden.

President van de ECB Mario Draghi, die aanwezig was op de jaarvergadering van het IMF, zei ''er niet zeker van te zijn dat er goede tijden aankomen als we nu niet hervormen.''

Het pessimisme over Europa stoelt onder meer op aanhoudend slecht nieuws over de Duitse economie. Afgelopen dinsdag werd nog bekendgemaakt dat de Duitse industriële productie in augustus het sterkst is gedaald sinds januari 2009.

Donderdag bleek dat de Duitse export in augustus ook de sterkste afname kende sinds januari 2009.

ZEW-index

Een van de eerste macrocijfers van de week is dan ook een belangrijke: de ZEW-index. Deze graadmeter van de verwachtingen van Duitse beleggers en analisten voor de economie is volgens economen in oktober gedaald tot 0. In september stond de index op 6,9 procent, de laagste stand sinds december 2012.

Ook worden er op dinsdag in diverse landen inflatiecijfers gepresenteerd. Die vormen een belangrijke component in het beleid van de ECB, die het handhaven van prijsstabiliteit als hoofdtaak heeft.

Cijfers uit VS

Aan het bedrijvenfront is het dinsdag vooral druk in de VS. Daar openen de banken JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo de boeken, evenals farmaceut Johnson & Johnson en chipgigant Intel.

In de loop van de week volgen onder meer Bank of America, eBay, Netflix, American Express, Goldman Sachs, Google, Morgan Stanley en General Electric.

Woensdag komt het CBS met cijfers over de detailhandelsomzet in augustus en staan er inflatiecijfers uit Duitsland op de rol. In de Europese middaghandel wordt die dag in de VS bekendgemaakt hoe de detailhandelsverkopen zich daar ontwikkeld hebben in september.

Ook maakt de Federal Reserve bekend hoe de Amerikaanse economie er voor staat en zijn er cijfers over de Amerikaanse industrie.

ASML maakt woensdag als eerste AEX-fonds zijn kwartaalcijfers bekend, gevolgd door Ziggo op donderdag. Het Nederlandse cijferseizoen komt in de week van 20 oktober pas goed op stoom.