De Europese Commissie gaat onder voorwaarden akkoord met de overname van kabelexploitant Ziggo door Liberty Global, het moederbedrijf van branchegenoot UPC. 

Dat maakte de concurrentiewaakhond vrijdag bekend.

Ziggo en UPC gaan na de overname samen verder onder de naam Ziggo. Het fusiebedrijf moet wel het eigen filmkanaal Film1 afstoten, omdat het anders een te sterke positie zou krijgen als aanbieder van dergelijke betaalzenders.

Een woordvoerder van Liberty Global wilde desgevraagd niet ingaan op de vraag of het bedrijf al een koper op het oog heeft.

Daarnaast moeten televisieaanbieders de mogelijkheid krijgen hun diensten ook via internet aan te bieden. Bestaande contracten met de kabelmaatschappijen stellen daar beperkingen aan.

Garantie

Verder heeft Liberty Global de garantie moeten geven dat het op zijn netwerk voldoende capaciteit zal vrijhouden voor spelers die films en televisieprogramma's aanbieden via intenet, bijvoorbeeld Netflix.

Voor de strijd om de gunst van televisiekijkers verandert de fusie volgens de Europese Commissie niets, omdat Ziggo en UPC in verschillende regio's actief zijn. Wel waren er zorgen in Brussel over de sterke marktpositie die het fusiebedrijf zou krijgen richting met name Nederlandse televisiezenders. De concessies die Liberty Global zelf heeft voorgesteld, nemen die bezwaren weg.

Kabelkampioen

''Wij zijn blij dat de Europese Commissie onze voorgenomen overname van Ziggo heeft goedgekeurd'', zei topman Mike Fries van Liberty Global. Door de fusie ontstaat volgens hem een ''nationale kabelkampioen''. President-commissaris Andrew Sukawaty van Ziggo noemde de instemming van de EU ''een belangrijke mijlpaal''.

Het woord is nu aan de aandeelhouders van Ziggo. Zij hebben tot 4 november de tijd om hun stukken aan te bieden. Het bod van Liberty Global waardeerde Ziggo toen het in februari werd uitgebracht op circa 10 miljard euro. Omdat het grotendeels wordt voldaan in aandelen, is de prijs evenwel sterk afhankelijk van de koers van Liberty Global.

KPN

KPN is van mening dat het besluit van de Europese Commissie moet leiden tot deregulering, het verminderen van officiële regelingen en wetten, van de breedbandmarkt in Nederland. KPN wordt gereguleerd door de Nederlandse toezichthouder ACM, terwijl dit bij Ziggo niet het geval is.

Daarom vindt KPN dat er niet langer sprake mag zijn dat de telefoonmaatschappij als enige gestuurd wordt op de breedbandmarkt. Daarnaast vindt KPN het "ongewenst" dat Ziggo de mogelijkheid heeft om door prijsstelling of content aanbod de positie op de markt uit te bouwen.

KPN moet nu nog toegang bieden aan andere providers die via het KPN-netwerk internettoegang en tv willen aanbieden. Ziggo-UPC hoeft dat niet. Als het aan KPN ligt gaat dat voor beide telecomgiganten gelden.

Vodafone

Vodafone pleit juist voor de toegangsregulering tot het KPN-netwerk. "KPN blijft marktleider dankzij zijn unieke positie in vaste en mobiele diensten voor zowel consumenten en bedrijven", reageert Vodafone. Vodafone maakt gebruik van het KPN-netwerk, KPN wil een situatie vergelijkbaar met die van UPC, die geen concurrentie hoeft toe te laten.

“Wij moeten erop kunnen rekenen dat toegang tot DSL en glasvezel onder de juiste voorwaarden beschikbaar blijft. Deze kunnen commercieel onderhandeld worden, maar het is belangrijk dat er een vangnet in de vorm van regelgeving is. We hebben een regelgevingsklimaat nodig waarin toegang tot vaste netwerken voor langere tijd gewaarborgd is", aldus Vodafone-ceo Rob Shuter. 

Profiel Ziggo | Profiel Liberty Global