Softwarebedrijf Exact heeft een overnamebod ontvangen van 32 euro per aandeel in contanten van Eiger Acquisitions, een onderdeel van de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners. 

Dat maakt het bedrijf donderdag bekend.

Daarmee wordt Exact gewaardeerd op 730 miljoen euro. Volgens Exact wordt het bod unaniem gesteund door de raad van bestuur en de raad van commissarissen.

De bieding krijgt tevens steun van aandeelhouders die samen ongeveer 60 procent van de uitstaande aandelen Exact bezitten.

Afgelopen zomer werd al gemeld dat er interesse was in het bedrijf. Bij de eerste discussies werd een overnameprijs gemeld van 30 tot 35 euro per aandeel.

Delft

Het hoofdkantoor van Exact blijft na de overname in Delft en ook het management blijft op zijn plek. De overname zal niet leiden tot banenverlies bij Exact. ''Het bod van Apax bevestigt en benadrukt de sterke groeiverwachtingen en de mogelijkheden in onze markt'', zegt topman Erik van der Meijden van Exact in een toelichting.

President-commissaris Thierry Schaap van Exact zegt dat met meerdere geïnteresseerde partijen is gesproken en dat daaruit bleek dat het bod van Apax voordelig zou zijn voor het bedrijf en zijn belanghebbenden.

Financiering

Apax meldt dat de financiering van het bod al rond is. Als Apax 95 procent van de aandelen Exact in handen krijgt, zet de investeerder een procedure in gang om de beursnotering van Exact in Amsterdam te beëindigen.

Exact werd dertig jaar geleden in een garage opgericht door zes studenten en groeide uit tot een wereldwijd actief bedrijf. Er werken ongeveer 1.550 mensen in vijftien landen bij de onderneming. Vorig jaar draaide Exact een omzet van 213 miljoen euro.

Goede prijs

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen stelt in een reactie dat de prijs die Apax biedt een goede prijs is.

''Het is een hele behoorlijke premie, hoewel je altijd wat meer zou willen en hopen. Per saldo is de winstontwikkeling bij Exact redelijk maar niet overweldigend. Ze moeten nog verder uitbreiden, dat gaat de koper ook doen'', aldus de marktvorser.

Het aandeel Exact sloot woensdag op 27,17 euro.